19 Φεβ 2009

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Α.Σ.

Από τη διοργανώτρια ΝΑ Λέσβου και τους ξενοδόχους μέχρι... τους προσκόπους και το Στρατό (που φέρονται «πρόθυμοι» να «συνδράμουν», άγνωστο πώς, μαζί με «σεκιουριτάδες» για την ασφάλεια της συναυλίας), σχεδόν άπαντες στη Λέσβο αναμένουν τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Σκόρπιονς» (Ιούλη) στο Κάστρο της Μυτιλήνης, με χαρακτηριστικά... «ζωής ή θανάτου» για το νησί!

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Γενάρης 2009) για την παραχώρηση του μνημείου, οι πολύπλευρες πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «έπιασαν». Ο υπουργός επανέφερε το θέμα στο ΚΑΣ, το οποίο, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, ομοφώνως «ενέδωσε», εγκρίνοντας την παραχώρηση. Τυπικά, το ΚΑΣ θεώρησε πως μετά τα «νέα» δεδομένα που έθεσαν οι διοργανωτές (μεταξύ άλλων: αύξηση των χημικών τουαλετών, «επιστράτευση» σεκιουριτάδων, κ.ά. για την «ασφάλεια»), καθώς και τις εξαρχής θετικές γνώμες των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ (τοπική Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων), δε θα υπάρξει πρόβλημα για το μνημείο.

Το θέμα, όμως, δεν είναι (μόνο) αυτό. Περισσότερο πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι οι φορείς που πίεσαν για να γίνει η συναυλία και η διοργανώτρια ΝΑ Λέσβου, εμφανίζουν τους «Σκόρπιονς» σχεδόν ως ...«μεσσίες», οι οποίοι θα «προβάλλουν» το νησί στο εξωτερικό, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη από τους οπαδούς τους κ.ά., ενώ η αρμόδια Εφορεία επαυξάνει, λέγοντας ότι «τα μνημεία πρέπει να παραχωρούνται στους πολίτες», όπως και η αρμόδια Διεύθυνση, λέγοντας πως είναι «σπάνιες οι ευκαιρίες προβολής ενός αρχαίου μνημείου».

Ακόμη κι αν υποθέσουμε (και ελπίσουμε) ότι το μνημείο δε θα πάθει τίποτα, από τις 25.000 θεατών που αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συναυλία, η παραχώρηση δε γίνεται υπέρ των «πολιτών», αλλά για εκδήλωση μιας κερδοσκοπικής επιχείρησης, διότι οι μεγάλες ροκ μπάντες (ανεξάρτητα από την αφετηρία και την όποια προσφορά τους στο είδος) σήμερα είναι γιγάντιες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Και βέβαια, ως συνήθως, τέτοιου είδους παραχωρήσεις δημιουργούν ένα προηγούμενο για νέα ανάλογα αιτήματα. Αναδεικνύεται, επίσης, το τι εννοούν, πραγματικά, το κράτος και ορισμένοι φορείς (μεταξύ αυτών οι «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις») μιλώντας για «άνοιγμα» των μνημείων στην «κοινωνία».

Σε τελευταία ανάλυση, η επιλογή μνημείων, ανά τον κόσμο από τους «Σκόρπιονς» και από άλλους, γίνεται για να προσδώσουν λάμψη στους ίδιους και όχι στα μνημεία, που χρησιμοποιούνται, ακριβώς, λόγω της σημασίας και ομορφιάς τους.


....

2 σχόλια:

Turdus Merula είπε...

...να κάνω τον συνήγορο του εξαποδώ

"γιατί το ΚΚΕ ,παρά τίς αντιδράσεις,χρησιμοποίησε την Ρωμαϊκη Αγορά,για τη συναυλία- αφιέρωμα στο Χατζιδάκη,με αφορμή τα 90 χρονά του;"
και η συνέχεια...
"μήπως φταίει το ...wind of change";

Ανώνυμος είπε...

Πόσα ξέρεις πόσα ξέρεις!!!

Αν και νομίζω ότι άλλο Ρωμαική Αγορά και άλλο Κάστρο...