29 Αυγ 2008

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στη Λέσβο

Η ηρωική ιστορία και ο δίκαιος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τη δράση του στη Λέσβο, καθώς και η σημερινή ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ, αναδείχτηκαν από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι ΚΟΒ Κάπης και Κλειούς του ΚΚΕ, προχτές βράδυ στο Πολύκεντρο της Κάπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι οργανώσεις του νησιού για το γιορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.
Ο χώρος του Πολυκέντρου πλημμύρισε από κόσμο όλων των ηλικιών. Ηταν εκεί παρόντες παλαίμαχοι κομμουνιστές, φίλοι και φίλες του Κόμματος και η νέα γενιά κομμουνιστών που παίρνει επάξια τη σκυτάλη του αγώνα.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Χρήστος Ψαραδέλης, μέλος της ΚΟ Κάπης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Υπαίθρου Λέσβου του ΚΚΕ, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του νησιού που βγήκαν στο βουνό συγκροτώντας το Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου , υπερασπιζόμενοι τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία.

Πρόκειται για καπεταναίους και παλικάρια όπως ο Χαράλαμπος Θεοδοσίου, ο Κυριάκος Πασχαλιάς, ο Αντώνης Αγρίτης, ο Παναγιώτης Καρετέλης, ο Λευτέρης Παπαθανασίου, ο Θρασύβουλος Μπούσδος, ο Νίκος Αγριτέλης, ο αντάρτης από την Πηγή, που, περικυκλωμένος από αποσπάσματα στη μάχη του Αετού, αφού έριξε και την τελευταία σφαίρα, έσπασε το όπλο του σε ένα βράχο για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναφορά του ομιλητή στη στάση του Αγριτέλη στο Στρατοδικείο Μυτιλήνης τον Απρίλη του 1947, το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την εκδήλωση ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ο αντάρτης μαχητής του ΔΣΕ δήλωσε στον βασιλικό επίτροπο ότι έσπασε το όπλο γιατί τέλειωσαν οι σφαίρες του και βροντοφωνάζοντας «Ζήτω το ΚΚΕ», άκουσε την απόφαση για την εκτέλεσή του, που έγινε μετά από μερικές μέρες μαζί με 6 ακόμα συντρόφους του, αφού τους υποχρέωσαν να σκάψουν μόνοι τους το λάκκο τους.

Ειδικότερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στους συγχωριανούς δολοφονηθέντες αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού, Στρατή Απποίκο από την Κλειώ και Δημήτρη Χαϊδεμένο από την Κάπη, στη συμπαράσταση που είχαν οι αντάρτες από το λαό της περιοχής, καθώς και ότι πάνω από 50 συγχωριανοί πιάστηκαν εκείνη την εποχή και φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν.

Ο ομιλητής επίσης, συνδέοντας τον αγώνα του τότε με το σήμερα, σημείωσε ότι "μόνο με τη ρήξη και ανυπακοή στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μπορούν οι εργάτες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα να ανοίξουν την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους λαϊκούς ανθρώπους να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κάθε διαχειριστική λογική του συστήματος όπως ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα σενάρια της "μεγάλης Αριστεράς", να οργανώσουν τον αγώνα τους, τη συλλογική διεκδίκηση και να στηρίξουν πλατιά τη μόνη συνεπή αγωνιστική δύναμη, το ΚΚΕ".

Στην εκδήλωση υπήρξε επίσης προβολή ταινίας για τη δράση του ΔΣΕ, έκθεση φωτογραφιών από το αντάρτικο στη Λέσβο και σχετικά βιβλία.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: