4 Οκτ 2008

"ΦΙΛΕ ΤΑΚΗ" του Μάνου Δούκα*













Φίλε Τάκη,

Το όνομα θα μπορούσε να ήταν και τυχαίο και το σχόλιο να αφορά σε κάθε φίλο αριστερό και «κομμουνιστογεννή» ψηφοφόρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Έριξες φίλε το τσιτάτο σου όπως περνούσα. Και δεν είχα τότε ώρα να τα πούμε. Αλλά έχω τώρα. Μου είπες λοιπόν: «Παλιά λέγαμε ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός. Τώρα λέτε ένας είναι ο εχθρός ο Συνασπισμός».

Κατ΄ αρχήν εμείς (στο ΚΚΕ) δε χωρίζουμε το χρόνο σε «παλιά» και σε «τώρα». Ότι λέγαμε σαν κόμμα τότε, το λέμε και τώρα. Λέγαμε πάντα ότι ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός. Και τώρα το λέμε. Και βέβαια έχουμε επιβεβαιωθεί πανηγυρικά.
Ιδιαίτερα ανάμεσα στα τελευταία χρόνια που πέρασαν από το «τότε» μέχρι το «τώρα».

Γιατί και «τότε» κάποιοι «ανανεωτές», μας έλεγαν ότι «εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά». Θυμάσαι; Λέγαμε και τότε ότι τι λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού ή η ΕΑΡ είναι εχθροί του λαϊκού κινήματος γιατί σπέρνουν αυταπάτες, σύγχυση και συμβιβασμό. Και τώρα το ίδιο λέμε για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε λοιπόν την ουσία.

1. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΚΙ Ο ΣΥΝ ΕΧΘΡΟΙ;

Κοίταξέ το λίγο «αλλιώς». Εσύ ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις.

α. Αν ο αρχηγός ενός κόμματος δήλωνε ότι: «ο μόνος τρόπος για να γίνει η ενότητα της αριστεράς είναι να ηττηθεί το ΚΚΕ και η πολιτική του». «Η ηγεσία του ΚΚΕ χρειάζεται ψυχανάλυση» (την ίδια μέρα που ο Καρατζαφέρης δήλωνε ότι η ψηφοφόροι του ΚΚΕ χρειάζονται ψυχίατρο). «Οι ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ήταν όργανα της Μόσχας». «Ο Τσε Γκεβάρα ήταν τυχοδιώκτης». Εσύ θα έλεγες ότι αυτό το κόμμα είναι φιλικό προς το ΚΚΕ; Όλα αυτά είναι φράσεις του αρχηγού σας.

β. Αν η ηγεσία ενός κόμματος κι η εφημερίδα του έπαιρνε συστηματικά μέρος σε κάθε αντικομουνιστική επίθεση που ξεκινά το ΠΑΣΟΚ με τη σύμπραξη του ΛΑΟΣ (Γερμανός, οικονομικά του ΚΚΕ κλπ), θα έλεγες ότι μπορούμε να έχουμε με αυτό το κόμμα καλές σχέσεις; Για το κόμμα σου μιλώ και για την «ΑΥΓΗ»

γ. Αν ένα κόμμα έπαιζε το ρόλο του πολιορκητικού κριού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου με την υποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οργάνωσε την ανατροπή των κομμουνιστών δημάρχων σε μια σειρά δήμους (Καισαριανή, Πετρούπολη κλπ), θα έλεγες ότι αυτό το κόμμα αγωνίζεται για την…. «ενότητα της αριστεράς»; Για το κόμμα που στηρίζεις λέω.

δ. Ή μήπως δε ξέρεις ότι το κόμμα σου στηρίζει με νύχια και με δόντια την πουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, απέναντι στην έμπρακτη κριτική που της ασκεί το Π.Α.ΜΕ;
Ότι συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστών του δικομματισμού (Πανεπιστήμιο ΓΣΣΕ, σύμβαση για 1 ευρώ τη μέρα, συμμετοχή σε στημένους διάλογους, κλπ), σε αντίθεση με την εργατική τάξη που μέσα από το Π.Α.ΜΕ παλεύει να ξεφορτωθεί αυτούς τους εργατοπατέρες της εργοδοσίας.

ε. Μη μου πεις ότι δεν έμαθες ποτέ ότι στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά συνεργάστηκαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να αποκλειστεί το Π.Α.ΜΕ που ήταν πρώτη δύναμη από τη θέση του προέδρου; Μη μου πεις ότι δε ξέρεις ότι οι συνδικαλιστές «σας» στην ΠΟΕ-ΟΤΑ έβαλαν πλάτη για να αποκλειστούν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ από τη συγκρότηση προεδρείου; Μη μου πεις ότι δε ξέρεις ότι σε μια σειρά από ομοσπονδίες, σωματεία και εργατικά κέντρα, «κατεβάζετε» ψηφοδέλτιο μαζί με τη ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, προκειμένου να αποκλειστεί το Π.Α.ΜΕ;

Εμείς δε «παραπονιόμαστε» που κάνετε όλα αυτά. Τα εξηγούμε. Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος του οπορτουνισμού. Ο ρόλος που του έχει ανατεθεί από το σύστημα. Καλά κάνετε λοιπόν και τα κάνετε αυτά. Εσείς γιατί κλαψουρίζετε που σας αντιμετωπίζουμε σαν εχθρούς του κόμματος και του κινήματος; Έτσι σας βλέπουμε. Έτσι λειτουργεί η πολιτική και η τακτική της ηγεσίας σας. Δεν αγαπιόμαστε. Τι να γίνει;

2. Ο ΣΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Έτσι το βλέπω εγώ. Την ώρα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον εργαζόμενο. Ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό. Την ώρα του αδυσώπητου ταξικού πολέμου που εξελίσσεται κάθε μέρα παντού στη χώρα μας και στον πλανήτη.
Εκείνη την ώρα ο καθένας διαλέγει «με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει». Όποιος κάθεται στη μέση είναι εμπόδιο. Όποιος πάει να μοιράσει τη διαφορά ανάμεσα στο θύμα και το θύτη, είναι συνένοχος με το θύτη. (Θυμήσου τι έλεγε ο ΣΥΝ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία).

Όποιος σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί αυτό το σύστημα να αλλάξει από τα μέσα, όποιος σπέρνει τη λογική του εφικτού και του ρεαλισμού, είναι συνεταίρος αυτών που διακηρύσσουν την οριστική νίκη του καπιταλισμού, το τέλος της ιστορίας και την αιώνια κυριαρχία αυτού του βάρβαρου συστήματος. Άλλωστε δε χρειάζεται να το παίρνετε προσωπικά. Στην ιστορία του εργατικού κινήματος, πάντα υπήρξαν αυτοί που «την είδαν προσαρμογή».

Αυτοί που κουράστηκαν να αγωνίζονται για ιδανικά και όνειρα που ίσως και να μη ζούσαν οι ίδιοι ποτέ, και αποφάσισαν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την προσωπική καθημερινότητά τους. Αυτοί που αντικατέστησαν τη συλλογικότητα από την «προσωπική ικανότητα» και την καρέκλα. Ξέρεις ποιους λέω. Μη κατηγορείς όμως όλους αυτούς. Δεν είναι «κακά παιδιά».

«Κακή» είναι η πολιτική που υιοθέτησαν σαν κόμμα και που εσύ μαζί με άλλους στηρίζεις ακόμα. Αυτά τα «φρούτα» που κατηγορείς, κάποιο δέντρο τα βγάζει. Κι αυτό το δέντρο εσύ το ποτίζεις. Είναι η πολιτική του ρεαλισμού και του συμβιβασμού. Είναι η πολιτική που τους επιτρέπει να συμφωνούν με τις κύριες επιλογές της άρχουσας τάξης (π.χ. ΕΕ, Μάαστριχ, κλπ) κι από την άλλη να λες ότι είσαι και «αντικαπιταλιστής». Είναι η πολιτική που επιτρέπει στο σύστημα να σας θεωρεί (ως κόμμα) σαν εναλλακτική λύση και να σας εμπλέκει σε κάθε λογής σενάρια διπολισμού.
Αυτή η πολιτική που κάνει το σύστημα να μην ανησυχεί και να σας σπρώχνει με νύχια και με δόντια μέσω του τύπου, των τηλεοράσεων, των εταιρειών δημοσκοπήσεων κλπ.

Εμείς Τάκη έχουμε μια πιο σοβαρή πολιτική δουλειά από το να ασχολιόμαστε με το ΣΥΝ. Έχουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ΄ τα δεσμά της. Σε αυτή την πάλη το κόμμα που στηρίζεις αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Άρα θα δέχεται την κριτική και την πολεμική μας γιατί ταυτίζεται κάθε μέρα στη δράση του με τον αντίπαλο.

3. ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ.

Οι διαφορές είναι πολιτικές. Άρα και η συζήτηση μπορεί και πρέπει να είναι μόνο πολιτική. Κι εμείς αυτό κάνουμε. Καθαρά και δημόσια ασκούμε την κριτική μας στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς γιατί κλαψουρίζετε; Γιατί αποφεύγετε την συζήτηση επί της ουσίας και την πάτε πότε στη «λύπηση» και πότε στη μόδα και στα γκάλοπ;
Γιατί ποτέ δε μπορεί κάποιος από εσάς να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά; Γιατί τα επιχειρήματα που μας εκτοξεύετε είναι ταμπέλες όπως «δογματικοί», «απομονωμένοι» κ.α.; Για αποδείξτε τα αυτά.

Στο κάτω κάτω αυτά που γράφω είναι η γνώμη μου. Για να την αλλάξω χρειάζεται κάποιος να με πείσει με πολιτικά επιχειρήματα κι όχι με κλάψες, με φήμες και με ψίθυρους.
Γιατί Τάκη μου αυτή η «στροφή στο ρεαλισμό του σήμερα» προϋποθέτει απομάκρυνση από κάθε ιδεολογική ή και πολιτική αναφορά. Δεν είναι ανικανότητα της ηγεσίας σας. Είναι πολιτικός ρόλος.

Αν σε ρωτήσω: «Εσύ σαν μέλος του ΣΥΝ σε πια ιδεολογία θεωρείς ότι ανήκεις»;
Τι θα πεις; Και πως θα το στηρίξεις αυτό που σου βγαίνει εσένα προσωπικά να πεις, όταν βλέπεις ότι ολόκληρη η πολιτική του κόμματος που στηρίζεις είναι σοσιαλδημοκρατική; Πώς να πεις τη λέξη που σου έρχεται στο στόμα, όταν είναι μια λέξη που δε σηκώνει ούτε «περίπου», ούτε «σχεδόν», ούτε «δήθεν». Ή είσαι ή όχι.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των κομμάτων μας. Εσείς παριστάνετε πάντα κάτι. Όποτε σας συμφέρει το «καλό ΠΑΣΟΚ» κι όποτε σας συμφέρει παριστάνετε «περίπου κάτι σαν ΚΚΕ».
Εμείς έχουμε μια πολιτική κι αυτή υπηρετούμε. Κι ο κόσμος κρίνει την πολιτική μας κι όχι την επικοινωνιακή μας ικανότητα. Δεν είμαστε κι ούτε πρόκειται να γίνουμε μόδα, γιατί τις μόδες τις καθορίζει το κυρίαρχο σύστημα.

Δε λέω ότι δεν σε θεωρώ αριστερό εσένα ή και όλους τους συντρόφους που έχουν μείνει στο ΣΥΝ. Αλλά τη λέξη αριστερά άλλοι τη βλέπουν σαν λάστιχο (αριστερός είναι κι ο Σημίτης, ο Παπανδρέου, ο Κλίντον κι ο Ομπάμα) κι άλλοι τη βλέπουν όπως εγώ: Η λέξη αριστερά ήταν μια εφεύρεση των κομμουνιστών τον καιρό της παρανομίας για να παίρνουν μέρος στην πολιτική του τόπου.
Θεωρώ όμως ότι κάποια στιγμή ξεγελαστήκατε από τις «σειρήνες των καιρών» κι εσείς μείνατε πίσω κι ακόμα πιάνεστε από συνήθειες και προσωπολατρίες και ψάχνετε να βρείτε αριστερή πολιτική μέσα στο ΣΥΝ.
Πόσο καιρό ακόμα θα ψάχνετε; Πάρτε το απόφαση και κάντε το βήμα. Δε χρειάζονται ούτε δισταγμοί, ούτε τύψεις. Είναι απελευθέρωση αυτό το βήμα.

Υ.Γ. Χαίρετε σύντροφοι του blog Aristera sti Mitilini. Καλή αρχή. Κι ότι θέλετε εδώ είμαστε. Μέσω του Μ.Ζ. θα σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

.......................................................................................................................................
* Ο Μάνος Κ. Δούκας είναι μαθηματικός, μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της Ελεγκτικής Επιτροπής ΟΛΜΕ μέλος του Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών καθώς και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου.

12 σχόλια:

Turdus Merula είπε...

..."ποταμός" ο Μάνος Δούκας,με πολύ καλό λόγο,ένας ακούραστος Μυτιληνιός αγωνιστής Κομμουνιστής.
Μπράβο και σε εσάς παιδιά.Συνεχίστε με την ίδια όρεξη...

Ανώνυμος είπε...

Να ΄σαι καλά σύντροφε. Σε ευχαριστούμε.
Μακάρι να είχαμε και άλλοι τις αρετές του Μάνου Δούκα...
Πολλά θα είχαν γίνει ευκολότερα....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μάνο..
Είναι καλό που έστω με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητάμε.
Ισως να έχουμε κιόλας την ίδια ηλικία, ίδιες εμπειρίες τα ίδια βιώματα. Εχεις δίκιο, ο εχθρός είναι ένας ο ιμπεριαλισμός. Ετσι λέγαμε τότε. Αν υπήρχε και υπάρχει και η μοναξιά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εσυ τι λές δεν υπάρχει;
Τέλος πάντων…
Πάμε στα επιχειρήματα σου:
1. Είμαστε εχθροί;
Α. «Οι ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ήταν όργανα της Μόσχας» «Ο Τσε Γκεβάρα ήταν τυχοδιώκτης». Θα συμφωνούσες βέβαια μαζί μου ότι, όταν βάζουμε παρενθέσεις σε ένα κείμενο, τότε παίρνει το νόημα που εμείς θέλουμε. Θα έλεγα λοιπόν την επόμενη φορά που θα έβαζες κάποια κομμάτια, να έβαζες ολόκληρο το κείμενο. Να καταλάβουμε τι λέει ο άλλος και γιατί το λέει. Εκτός αν δεν το έχεις διαβάσει και απλά αναπαράγεις κάτι που και εσύ άκουσες ή διάβασες στο Ριζοσπάστη. Και τότε πάλι να βάζεις όλο το κομμάτι.
Από την άλλη σε καταλαβαίνω. Καμιά φορά μπορείς να βαριέσαι να γράφεις. Το ίντερνετ όμως βοηθάει. Βάλε ένα λίνκ. Να όπως εγώ:
http://cacofonix-cacofonix.blogspot.com/2008/06/blog-post_02.html
Κατάλαβες έ; Είναι η «προδοσία του Βελουχιώτη» Στις 16 Ιουνίου 1945 δολοφονήθηκε ο Αρης. Ακριβώς την ίδια μέρα στον Ριζοσπάστη, δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΠΓ με την οποία τον αποκηρύσσει. Αλήθεια: Το κόμμα έχει αποκαταστήσει τον Βελουχιώτη; Σε ποιο συνέδριο;
Θα μου πείς: Που καλλάει ο Βελουχιώτης; Α, πουθενά. Απλά εάν είναι να συζητήσουμε για το τι είπε ο ένας και ο άλλος, καλό είναι να βάζουμε όλα τα λόγια του. Ο Βελουχιώτης είναι ένα παράδειγμα μόνο.
Β. Τώρα για τον «αντικομουνισμό του ΣΥΝ και της ΑΥΓΗΣ» τι να σου πώ; Να επαναλάβω τα παραπάνω; Η να πω ότι μάλλον είναι καλύτερα να είσαι λίγο επιφυλακτικός για τις σχέσεις του Γερμανού με το ΚΚΕ; Ισως ένα εύρισκες κάποιος σύντροφο που ήταν στην Αθήνα στο τέλος της δεκαετίας του 70, θα σού έλεγε τι «κυκλοφορούσε» μέσα στις κομματικές οργανώσεις για το μαγαζάκι που είχει πρωτοανοίξει ο Γερμανός εκεί στη Βάθης. Αυτά όμως είναι κουτσομπολιά έτσι δεν είναι; Τώρα σε σχέση με την θέση του ΣΥΝ, ορίστε:
«Με αφορμή την επίθεση του ΛΑΟΣ προς το ΚΚΕ σχετικά με τη στάση του στην υπόθεση της εξαγοράς του «Γερμανός» από την Cosmote, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αποδοκιμασία του στην ατεκμηρίωτη επίθεση του ΛΑΟΣ και άλλων πολιτικών παραγόντων στο ΚΚΕ για την υπόθεση «Γερμανός» η οποία ιδιαίτερα από την πλευρά του ΛΑΟΣ παραπέμπει σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές.
Με τέτοιες ενέργειες επιχειρείται να εμφανιστεί ότι το πρόβλημα της διαφθοράς αφορά όλο το πολιτικό φάσμα με μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη γενικευμένη διάχυση των ευθυνών» (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=10922
Γ. Ένα από αυτά που μου έχει μείνει από την οργανωμένη ζωή μου στο ΚΚΕ είναι οι περηφάνια που είχαν τα στελέχη της εργατικής ακτίδας (εκεί στην Αγ. Κωσταντίνου) όταν μας έλεγαν σε εμάς τους νεότερους: «Αυτό που έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα σ.φοι είναι η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αυτή η ενότητα. Εμείς παρά τις διώξεις, παρά τις προσπάθειες της αντίδρασης, καταφέραμε και έχουμε μια ΓΣΕΕ» Τα θυμάσαι και εσύ ε; Τώρα τι άλλαξε και υπάρχει και το ΠΑΜΕ; Η αυτό δεν είναι διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος;

Δ. Ειλικρινά δεν ξέρω τι έγινε στον Πειραιά, η στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ξέρω όμως τι έγινε εδώ στη Μυτιλήνη, όταν για πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια στην πλατεία Σαπφούς παρά λίγο να συναντιόμαστε στην απεργία της 12 του Δεκέβρη. Θυμάσαι; Ψιλοέβρεχε. Και εσύ μόλις μας είδες μάζεψες την μικροφωνική και έφυγες. Πήγες και κλείστηκες στο εργατικό κέντρο, ενώ η εργατική τάξη έμεινε στην πλατεία. Κρίμα. Ισως μετά να πηγαίναμε και για κανένα καφέ. Να τα λέγαμε και λίγο βρε παιδί.
Να σε ρώταγα πως βγαίνει ο Χρύσανθος δήμαρχος στην Αγιάσο και με τι ψήφους ο Συκάς στον Πολυχνίτο. Να σε ρώταγα πως τα καταφέρνατε και συνεργαζόσαστε με τον Γιακκαλή, ακόμα και με τον Νομάρχη μέσα στην ΣΕΑ.
Θα σου έλεγα λοιπόν και εγώ ότι δεν παραπονιέμαι που με αντιμετωπίζεις σαν εχθρό του κόμματος. Εδώ σαν τέτοιους είχες κατά καιρούς τον Βελουχιώτη, τον Σιάντο, τον Πουμπίδη, τον Καραγιώρη, τον..τον..τον.. Εμένα θα άφηνες;
Φίλε Μάνο.
Β. Ο ΣΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ.
Στην δεύτερη ενότητα ειλικρινά δεν σε φτάνω. Πολύ «πολεμικά» το ξεκινάς βρε παιδί μου και πώς να το κάνουμε. Ειλικρινά δεν μπορώ να σε φτάσω. Όμως σε ένα έχει το δίκιο σου. Μην ξεχνάς όμως ότι και εμείς δεν προκύψαμε από παρθενογένεση. Από το ΚΚΕ προερχόμαστε οι περισσότεροι. Και μερικοί πέρασαν στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας απλά μια στάση στον ΣΥΝ.
Να όμως που με τσιγκλάς με αυτά που λές:
«Εμείς Τάκη έχουμε μια πιο σοβαρή πολιτική δουλειά από το να ασχολιόμαστε με το ΣΥΝ. Έχουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ΄ τα δεσμά της. Σε αυτή την πάλη το κόμμα που στηρίζεις αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Άρα θα δέχεται την κριτική και την πολεμική μας γιατί ταυτίζεται κάθε μέρα στη δράση του με τον αντίπαλο.». Και ποιος σου είπε βρε Μάνο, ότι επειδή έβαλες μια τραγιάσκα (που λέει και μακαρίτης ο Λουντέμης) έχεις αναλάβει εσύ εργολαβικά την απελευθέρωση της εργατικής τάξης;
Ετσι έ; Και που είσαι βρε Μάνο εδώ στη Μυτιλήνη; Που είσαι εσύ ο απελευθερωτής της εργατικής τάξης και τι έχεις να πεις στα παιδιά του stage στους υπαλλήλους των μαγαζιών και τους μετανάστες που δουλεύουν ανασφάλιστοι; Πόσους ελέγχους και καταγγελίες έκανε το ΠΕΚ τα τελευταία πέντε χρόνια στα γιαπιά, στον βιολογικό, στα σούπερ μάρκετ;
Μεγάλα λόγια φίλε μου. Και εγώ τα έχω βαρεθεί πιά.
3. ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ.
Να που μιλάς και σωστά. Εγώ είμαι μέσα.
Καληνύχτα Μάνο
Τάκης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Τάκη σύμφωνα με τη σειρά που θέτεις τα θέματα:

Α. Και το διαβάσαμε και το καταλάβαμε, με και χωρίς εισαγωγικά:

«…………Ίσως ο Άρης να ήταν κάτι παραπάνω από τον Τσε της Ελλάδας, λέει, γιατί ο Βελουχιώτης δεν είχε αυτόν τον τυχοδιωκτισμό που είχε ο Τσε. Μάλιστα θυμίζει ότι μπορεί ο Γκεβάρα να είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ανιδιοτέλειας, αν κάτσει όμως κανείς και αναλύσει τις πολιτικές του θέσεις την περίοδο της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων, θα δει ότι είχε θέσεις πολύ ακραίες και επίσης ότι εάν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, μπορεί να έβαζε σε παγκόσμιο κίνδυνο την ανθρωπότητα». Α. Τσίπρας

Όλο το κείμενο: http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=61603

Λες ακόμα: «Η να πω ότι μάλλον είναι καλύτερα να είσαι λίγο επιφυλακτικός για τις σχέσεις του Γερμανού με το ΚΚΕ; Ίσως ένα (εάν;) εύρισκες κάποιος (κάποιο;) σύντροφο που ήταν στην Αθήνα στο τέλος της δεκαετίας του 70, θα σού έλεγε τι «κυκλοφορούσε» μέσα στις κομματικές οργανώσεις για το μαγαζάκι που είχε πρωτοανοίξει ο Γερμανός εκεί στη Βάθης. Αυτά όμως είναι κουτσομπολιά έτσι δεν είναι»;

Μπράβο!!! Έτοιμος για το ΛΑΟΣ είσαι ή μήπως για τη «μεγάλη» παράταξη; Πες πες κάτι θα μείνει…Αλλά αυτά στα αστικά κέντρα και στις πόλεις γιατί στο νησί μας….δεν θα περάσουν.

Αλλά αφού το θέτεις έτσι, ο κύριος Κωνσταντόπουλος ποιανού νομικός σύμβουλος ήταν και τι έγινε τελικά με τις βαλίτσες «της αμοιβής» από την Καθημερινή; Γιατί σταμάτησε έτσι ξαφνικά η έρευνα του Mr Ζούγκλα;
Εάν θυμάμαι καλά είχε ανοίξει και άλλες «εργολαβίες» μαζί σας (ξέρεις με τον Αλαβάνο και τους άλλους) αλλά «κλείσανε» ξαφνικά.

Όταν ήσασταν εκτός βουλής, εκτός του κλάματος που έριχνε όλη η κοινωνία και η βουλή για την απουσία του Συνασπισμού, ευτυχώς όμως βγαίνατε και τότε καθημερινά στα παράθυρα, με ποιους πόρους συντηρούσατε τις οργανώσεις σας;

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14926&m=A04&aa=1

Β. Άλλα λέει η ανακοίνωση και άλλα είπε «Η Αυγή»:

«Σιγόντο στην αθλιότητα
……Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Ιούλη του 2007, η «Αυγή» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Τον ...Γερμανό για το "Γερμανό" κάνει το ΚΚΕ». Σε εκείνο το άρθρο η «Αυγή» αναμασούσε τα
περί «ύποπτης "απουσίας"» του Κόμματος από την Επιτροπή της Βουλής, την οποία - εκτιμούσε - όταν την αντιλήφθηκε «έβαλε την Ελπίδα Παντελάκη να πει στη Βουλή ότι στην υπόθεση υπάρχει κάτι άλλο πονηρό, μυστικό...»! Ακόμα, έπαιρνε σαφώς το μέρος του Θ. Πάγκαλου, που τότε έπαιζε ρόλο δύναμης κρούσης κατά του ΚΚΕ, γράφοντας «για την ταμπακέρα, λοιπόν, των καταγγελιών του Θ. Πάγκαλου, δεν απαντάει τίποτα ο Περισσός, ενώ την ...μπάλα στην κερκίδα πέταξε η κ. Παπαρήγα»!!!
Έχει αξία να σημειωθεί πως την επόμενη μέρα (δηλαδή την Τετάρτη 12/7) απ' αυτή που εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» ένιωσε την ανάγκη να ξαναδώσει εξετάσεις, διευκρινίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης της αγοραπωλησίας της "Γερμανός" και στη στάση του ΚΚΕ, αλλά στην προσπάθεια να φανεί ότι "όλοι ίδιοι είναι"»!
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/7/2008&id=9922&pageNo=6&direction=1

Είναι ψέματα, δεν δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο Ριζοσπάστης; Συγνώμη αλλά τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο το site της Αυγής έχει πρόβλημα γι΄αυτό και παραθέτω τα κατωτέρω, (υπόσχομαι να επανέλθω με την πρωτογενή πηγή):

H Αυγή 15/07/2008: «ΚΚΕ: Προβοκάτσια, απουσιάζαμε λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων» «Πολλαπλές υποχρεώσεις», είχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και δεν συμμετείχαν «σε εκείνη τη συνεδρίαση» που «γινόταν απλώς και μόνο ακρόαση, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, του διοικητή του ΟΤΕ και του υπουργού Οικονομικών, για τη συμφωνία που ήδη είχε υπογραφτεί, χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνει ψηφοφορία».

http://www.express.gr/news/politics/52067oz_2008071552067.php3

http://radiocollectiva.blogspot.com/2008/07/blog-post_9205.html

Γ. Για διασπάσεις καλύτερα να μην μιλάτε, είστε «επαγγελματίες» του είδους. Εάν θεωρείς σωστό να είσαι με αυτή τη ΓΣΕΕ, εκείνων που μετά την προεδρία γίνονται βουλευτές, αυτών που μαζί τους συμφωνείς σε αυξήσεις….1 ευρώ, με γεια και χαρά σου…
Το ΠΑΜΕ δεν έχει προσφέρει τίποτα στο κίνημα;

Δ. Άρθρο από το Εμπρός για την απεργία της 12/12/2007:
«Δύο μαζικότατες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, παρά τη συνεχή βροχόπτωση. Αφορμή για τις δυο συγκεντρώσεις ήταν η άρνηση του συνδικαλιστικού φορέα που ελέγχεται από το ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, να δώσει τη δυνατότητα στους συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα αλλά και στον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή να μιλήσουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης. Συνολικά οι απεργοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα 1.000 άτομα, εργαζόμενοι όλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενώ καθολική ήταν η επιτυχία της απεργίας στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου».

Όλο το άρθρο εδώ: http://www.emprosnet.gr/emprosnet/news/article.asp?cid=85&uid=2007121441509

Σε κάποιο σημείο γράφεις: «…Να σε ρώταγα πως τα καταφέρνατε και συνεργαζόσαστε με τον Γιακκαλή»
Συνεχίζεις να λες ότι συνεργάζεται το ΚΚΕ με τον Γιακαλή; Αν ναι γιατί «διαφωνήσαμε και δεν τον αφήσαμε να μιλήσει;».

Πες πες κάτι θα μείνει…

Δηλαδή για να εξηγούμαστε, κατεβαίνετε πανελλαδικά σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ ή όχι;
Για την Αγιάσο είπες, για το Μανταμάδο γιατί δεν λες;

Εδώ είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών και βουλευτικών εκλογών στο Νομό http://www.lesvos.gr/ekloges_13680$/index.cfm
Συμπεράσματα αφήνω να βγάλει ο καθένας μόνος του….

B. Δεν είναι μερικοί είναι αρκετοί και πρώην εξέχοντες, πρωτοκλασάτοι που εξαργύρωσαν τις επιταγές για τις υπηρεσίες που προσέφεραν (Ανδρουλάκης, Μπίστης, η Μαρία η αριστερή! κοκ). Αλήθεια υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων τι κομματικής αποχρώσεως είναι;
Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ένα στελεχιακό του κομμάτι που βλέπει στην σημερινή συγκυρία μια ακόμα ευκαιρία να παίξει με τις αναδιατάξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και να αναρριχηθεί προς τα κέντρα εξουσίας, θα αντιληφθεί ότι αυτές του οι φιλοδοξίες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από την παραμονή του στον ΣΥΝ. Πρόκειται για ένα σοβαρό κομμάτι πολιτικών και συνδικαλιστικών κυρίως στελεχών του ΣΥΝ, που λειτουργώντας το προηγούμενο διάστημα ως παράγοντες μπορούσαν να παζαρεύουν με καλύτερους όρους την συνδιαλλαγή τους με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ως στελέχη του ΣΥΝ , παρά ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε έτσι όπως το θέτεις μάλλον αποτελεί, η ένωση κομμάτων που υποστηρίζεις, κάτι σαν τα «τσικό» του ΠΑΣΟΚ, για να «ψηθούν» τα στελέχη…
Εσύ λες: «……..Μην ξεχνάς όμως ότι και εμείς δεν προκύψαμε από παρθενογένεση. Από το ΚΚΕ προερχόμαστε οι περισσότεροι. Και μερικοί πέρασαν στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας απλά μια στάση στον ΣΥΝ».

Όσο για τα stage, τους ανασφάλιστους μετανάστες, τις συνθήκες εργασίας κτλ
Ενδεικτικά σου παραθέτω τα κατωτέρω links, μια και σου αρέσει η αναφορά σε πηγές:

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4623246&textCriteriaClause=%2BSTAGE+%2B%CE%9C%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%97

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4209622&textCriteriaClause=%2BSTAGE+%2B%CE%9C%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%97

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4638625&textCriteriaClause=%2B%CE%9C%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%97

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=12/10/2008&id=10103&pageNo=24&direction=1

Καλό θα είναι και να ρίχνεις μια ματιά στο Νέο Εμπρός.

Για παράδειγμα: «Σωματείο Εργαζομένων Νομού Λέσβου, ΣΕΜΜΕΛ» 01/10/2008, σελ.11,
«Η ΟΜΗΡΙΑ των συμβασιούχων» 10/09/2008, σελ.4 & σελ.14,
«Ελλείψεις Προσωπικού στα ΕΛΤΑ Λέσβου» 01/10/2008, σελ. 9.

Όσο για την τραγιάσκα εάν την φοράς ή όχι αυτό φαίνεται….και κρίνεται…

Δεν μπορώ όμως να δεχτώ να λέει ότι κόπτεται για τα εργατικά δίκαια ένας πολιτικός συνασπισμός που άλλα λέει, άλλα εννοεί και όπως φυσήξει ο άνεμος πράττει.

Που στην ΕΕ λέει ναι και όταν έρθει στην Ελλάδα λέει όχι. Είστε ή δεν είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πείτε μας να ξέρουμε και εμείς:

http://exeisminima.gr/2008/05/30/tsipras-2

Θες άλλο ένα παράδειγμα;

«Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι! Αυτή η παροιμία χαρακτηρίζει την πάγια πολιτική και πρακτική του ΣΥΝ, να κοροϊδεύει κατάμουτρα νεολαία και εργαζόμενους ότι δήθεν υπερασπίζεται τα αιτήματά τους και την ίδια στιγμή να πριονίζει τα αιτήματα αυτά με όλες του τις δυνάμεις»
Όλο το άρθρο εδώ: http://nwntas.blogspot.com/2008/05/blog-post_18.html

Τέτοια σημάδια με «ήξεις…αφίξεις» θέσεις είναι πάρα πολλά θα έλεγα ο κανόνας.

Άλλωστε έχετε και τα πρωτεία στις συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτών μη το ξεχνάμε και αυτό:

«Ο δήμαρχος -και στέλεχος του ΣΥΝ- της Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας γίνεται ο πρώτος δήμαρχος στην Ελλάδα που δίνει δημοτική έκταση - φιλέτο (40 στερέματα) ΔΩΡΕΑΝ για να κτιστεί Νοσοκομείο από ιδιωτική εταιρεία με την μέθοδο ΣΔΙΤ (http://www.spirospantazis.gr/weblog/?p=259)

3. ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ

Τελικά μόνο σε αυτό φαίνεται να συμφωνούμε όλοι, εσύ λες ότι είσαι μέσα, αλλά μάλλον υπάρχει πρόβλημα στο πως εννοούμε είναι το ΚΑΘΑΡΑ και ΦΑΝΕΡΑ:

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζεται το όργιο νοθείας
Νέες καταγγελίες από το ΠΑΜΕ
Συνεχίζεται αμείωτο το όργιο της νοθείας από την κυβερνητική εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας, με ενορχηστρωτή την παράταξη του ΣΥΝ. Την ώρα που η εν λόγω πλειοψηφία προσπαθεί να επιβιώσει ασθμαίνοντας, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας τη μάχη της απεργίας στις 21 Οκτώβρη, καλούν τους εργαζόμενους στον ιματισμό να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη για να δυναμώσει το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να απομονωθούν αυτές οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την αλλοίωση των αποτελεσμάτων και ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να μπει το συνδικάτο στην υπηρεσία των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών.
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ επανήλθε χτες με νέα στοιχεία για τη νοθεία, σημειώνοντας ότι στις εκλογές «ψηφίζουν σωρηδόν συνταξιούχοι από ετών, άνθρωποι που εργάζονται σε άλλους κλάδους (π.χ. στο Δήμο Θεσσαλονίκης). Καθοδηγούνται από την πλειοψηφία του συνδικάτου να δηλώνουν ψευδώς για το πού εργάζονται. Οι τοπικές οργανώσεις ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ όμως είναι παρούσες (κυρίως από Τούμπα και Χαριλάου)».
«Για να καλύψουν τη νοθεία προσπαθούν να εμποδίσουν τον εκλογικό αντιπρόσωπο του συνδυασμού μας να εκτελέσει τα νόμιμα δικαιώματά του» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, εξηγώντας ότι «έφτασαν στο σημείο εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ να ζητούν από την Εφορευτική Επιτροπή να εξαιρέσει (αποβάλει) από τη διαδικασία τον εκλογικό αντιπρόσωπο του συνδυασμού μας αν συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά του. Ξαναγυρνάνε στο συνδικαλισμό της δεκαετίας του '60, όπου χέρι χέρι με την αστυνομία απαιτούν συλλήψεις (ζήτησαν τη σύλληψη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ)».

http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=11/10/2008&id=10145&pageNo=21&direction=1

Δες και αυτό: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4763675&publDate=12/10/2008

Όσο για το Α και αφού αναφέρεις ότι ήσουν οργανωμένος στο ΚΚΕ παλαιότερα, μετά από πόσα χρόνια κατάλαβες ότι έγινε αυτή η «προδοσία» στον Άρη, εκεί στην Εργατική Αχτίδα στην Αγ. Κωνσταντίνου δεν σου το είχαν πει; Τώρα ήλθε η επιφοίτηση, που είσαι αλλού, και κατάλαβες το μέγεθος της «προδοσίας»; Αργά το κατάλαβες.
Αυτά καλά θα είναι να τα αφήσεις για τους δεξιούς, μην τους τρως το ψωμί!!!

ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Τον Μάνο καληνύχτισα, Γιώργος μας προέκυψε… ας είναι…
1. Αλλά θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι άλλο είναι το «Ο Τσε Γκεβάρα ήταν τυχοδιώκτης» και άλλο το «Ίσως ο Άρης να ήταν κάτι παραπάνω από τον Τσε της Ελλάδας, γιατί ο Βελουχιώτης δεν είχε αυτόν τον τυχοδιωκτισμό που είχε ο Τσε.» Μη μου ζητήσεις να στο αναλύσω, Ελληνικά είναι, εσύ τα καταλαβαίνεις.
2. Για τον Γερμανό. Είπαμε «κουτσομπολιά είναι» μη δίνεις βάση. Αν και αυτά πάντα κρύβουν και ένα μέρος της αλήθειας. Αλλά εκείνο το «με ποιους πόρους συντηρούσατε τις οργανώσεις σας;» τι το θέλεις; Μπορείς να πεις ότι θέλεις για τον Κωνσταντόπουλο, ίσως να συμφωνήσω κιόλας), αλλά δεν αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας αυτό που υπαινίσσεσαι;
3. Να πάμε στα σοβαρά: Δεν μου είπες, ισχύει τελικά η θέση για την «ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος» που για αυτήν έδωσαν ακόμα και την ζωή τους δεκάδες συνδικαλιστές, ανάμεσα σε αυτούς και ο Παπαρήγας, ή έχει αλλάξει; Και πως μπορεί να ήταν σωστή μια τέτοια θέση, σε εποχές αρκετά πιο δύσκολες για το συνδικαλιστικό κίνημα (μετά τον πόλεμο, μετά τον εμφύλιο, την δεκαετία του 60, στην χούντα, στη μεταπολίτευση) και να μην είναι σήμερα;
4. Το Εμπρός δεν ήταν στη συγκέντρωση στη πλατεία Σαπφούς, και άρα μπορεί να γράφει ότι θέλει. Εγώ ήμουν και εσύ ήσουν (μέχρι που έφυγες). Γιατί; Επειδή έβρεχε ή επειδή θα σε «μόλυναν» οι άλλοι εργαζόμενοι;
5. Δεν μου απάντησες όμως πως καταφέρνατε και συνεργαζόσαστε με τον Γιακαλή. Ούτε πως βγαίνει ο Χρύσανθος στην Αγιάσο, ούτε πώς βγαίνει ο Συκάς στον Πολυχνίτο. Α, για τον Μανταμάδο; Θυμάσαι την ανακοίνωση που έβγαλε ο Καρατζιτζής όταν ο τοπικός ΣΥΝ ανακοίνωσε τον υποστηρίζει στις τελευταίες δημοτικές; Το ομολογώ όμως: καταβαίνουμε στις δημοτικές και σε συνεργασίeς με τοπικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Όταν γίνεται αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθαρές συνεργασίες. Δεν κάνουμε όμως υπόγειες με την ΝΔ (όπως εσείς στην Αγιάσο και τον Πολυχνίτο).
6. Και μια και το έφερε η κουβέντα: Μήπως θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε την πιθανότητα να κατέβουμε μαζί εδώ στη Λέσβο στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές; Μη βιαστείς να την απορρίψεις αυτή την ιδέα. Βάλε λίγο το μυαλό σου να σκεφτεί.
7. Κάνεις πως δεν κατάλαβες ε; o Ανδρουλάκης, η Μαρία η αριστερή κλπ, ήταν στελέχη του ΚΚΕ. Μέλη της ΚΕ και του ΠΓ. Σήμερα βρίσκονται στο Πασοκ μετά από μια σύντομη στάση στον ΣΥΝ. Μήπως λοιπόν η ανάλυση σου, όσον αφορά την διαδρομή κάποιων και την πορεία τους, πάσχει στην αφετηρία της; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι στον ΣΥΝ από όπου πέρασαν, αλλά στο ΚΚΕ, όπου αυτά τα στελέχη δημιουργήθηκαν. Λέω….
8. Και πάλι κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και ας ήμουν σαφής: Ποια στάση κρατάει το ΠΕΚ ρώτησα, τι έκανε έμπρακτα τα τελευταία χρόνια; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: πόσες καταγγελίες έκανε στην επιθεώρηση εργασίας; Πόσες απεργίες κλπ, για το θέμα των συμβασιούχων, των μεταναστών, των ανασφαλίστων εδώ στη Μυτιλήνη; Μην χάνεις το χρόνο σου. Τίποτα. Κοινώς την πάπια. Τώρα αν για τα μάτια του κόσμου γράφει καμιά φορά κάτι το νέο Εμπρός, είπαμε: λόγια παχιά.
9. Τώρα τι θέλεις: Να κάθομαι να διαβάζω τι λέει ο κάθε πικραμένος σε κάθε blog και να απαντάω; Κρίμα δεν είναι; Αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα: Δεν συμφωνείς και εσύ μαζί μου, ότι μάλλον πρέπει να είναι διαφορετικό το «Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων» με το «αποδέσμευση από την Ε.Ε.»; Έχω δίκαιο ή μου φαίνεται;
10. Για τους κλωστοϋφαντουργούς: Να και η άλλη οπτική του ίδιου πράγματος:
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=11784
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=913569

Αυτό είναι για τους οικοδόμους στην Πρέβεζα
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=913930
11. Για το τελευταίο με τον Αρη: Δυστυχώς φίλε Γιώργο, το «τώρα το κατάλαβες» δεν είναι απάντηση στην ερώτηση εάν τελικά έχει αποκατασταθεί ο Αρης. Όπως και ο Καραγιώργης, όπως και ο Σιάντος. Έστω λοιπόν ότι εγώ το κατάλαβα αργά. Εσυ που το έχεις καταλάβει νωρίς και είσαι μέλος του ΚΚΕ, θα ζητήσεις τώρα (στο 18ο συνέδριο) την αποκατάσταση τους;
Τις καλησπέρες μου και χαιρετισμούς στον Μάνο
Τάκης

Ανώνυμος είπε...

Εάν το πρόβλημα είναι: «στους δύο τρίτος δεν χωρεί» τότε εντάξει και συγνώμη.

Αλλά το blog αυτό που από ότι ξέρω, δεν είναι ούτε του Μάνου αλλά και ούτε επίσημο της ΚΝΕ (για το url μη βιαστείς να πεις…), αφήνει να ακουστούν πολλές απόψεις και φωνές και όχι μόνο δύο… Με την άδειά σου λοιπόν συνεχίζω…


1. Τώρα όμως το σταματάς εσύ όπου θέλεις…. Και μια που είναι ελληνικά και μάλλον τα καταλαβαίνουμε και οι δύο, αυτός που έχει τυχοδιωκτισμό δεν είναι τυχοδιώκτης;
Γιατί δεν το συνεχίζεις εκεί που λέει: «…αν κάτσει όμως κανείς και αναλύσει τις πολιτικές του θέσεις την περίοδο της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων, θα δει ότι είχε θέσεις πολύ ακραίες και επίσης ότι εάν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, μπορεί να έβαζε σε παγκόσμιο κίνδυνο την ανθρωπότητα»

2. Είναι τόση προβοκάτσια όση και οι ψίθυροι που ακούγονταν την δεκαετία του ΄70 για το πρώτο μαγαζάκι του Γερμανού.
Εγώ δεν είπα ότι έτσι είναι αλλά θέλησα να σου δείξω ότι από λάσπη υπάρχει άμα θέλεις…
Άλλωστε συ είπας «Είπαμε κουτσομπολιά είναι μη δίνεις βάση. Αν και αυτά πάντα κρύβουν και ένα μέρος της αλήθειας»
Από την άλλη βέβαια, δεν μπορείς να λες "για τον Κωνσταντόπουλο πες ότι θες", πρόεδρος σας ήταν.

Τελικά η Αυγή είχε άρθρο με τίτλο "Τον Γερμανό κάνει τώρα το ΚΚΕ" ή όχι; Γιατί εάν είχε και την επόμενη βγήκε η ανακοίνωση "στήριξης" τότε μάλλον για να προλάβετε την κοινή γνώμη έγινε.

3. Βέβαια και ισχύει η θέση για την «ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος» και όπως λες περισσότερο από ποτέ.
Όμως, τι πρέπει να γίνει; να είμαστε όλοι μαζί για χάριν της ενότητας για να κάνουμε τι; Τόσα χρόνια ποιες οι κατακτήσεις τις ΓΣΕΕ; Την λέξη συνδικαλιστής ποιός την έχει κάνει συνώνυμο της λούφας, του λαμόγιου και της καλοπέρασης;
Συνδικαλισμός που υπηρετεί το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις του δεν γίνεται. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα (τι σόι αναθεωρητές είστε).

4. Εγώ στην πλατεία δεν ήμουν, ούτε στην συγκέντρωση γενικά αλλά ούτε και στο νησί. Έμαθα όμως, άλλωστε και το Εμπρός τα γράφει αναλυτικά.
Οι εργαζόμενοι δεν μολύνουν, μόνο οι κατευθυνόμενοι «ταγοί» τους….

Για το θέμα αυτό όμως, δεν μπορώ να εκφέρω ασφαλή άποψη αφού εγώ δεν ήμουν εκεί αλλά βέβαια ούτε και την άποψή σου μπορώ να ενστερνιστώ.

5. Είναι πολλοί αυτοί που είχαμε συνεργαστεί αλλά τώρα αποτελούν όργανα άλλων. Και με τον τότε Συνασπισμό είχαμε συνεργαστεί αλλά απορώ πως. Εγώ βλέπεις αν και διαφωνούσα με τη χρονική στιγμή της επιλογής αυτής έμεινα….

6. Δεν χρειάζεται να βάλω το μυαλό μου καθόλου να σκεφτεί. Η πρότασή σου με βρίσκει σύμφωνο πάντα στόχος των αριστερών (κομμουνιστών και μη) πρέπει να είναι η κοινή δράση και η ενότητα.
Αλλά, υπάρχει ένα αλλά, όχι πρόσκαιρη συμμαχία, όχι ανάδειξη άσημων και μετά να το ξαναγυρίσουμε το βιολί.. όχι πάλι "από τη κρύα βαλανίδα"…

Πιστεύω ότι οι «κοκορομαχίες» μεταξύ μας (εννοώ τα κόμματά μας), μπορεί να οδηγούν σε μικρές, πρόσκαιρες νίκες, τοπικού βεληνεκούς, αλλά σίγουρα ωφελούν τις «οικογένειες» που μας κυβερνούν.
Πάνω από όλα πρέπει να μπει το «Αύριο» και το πώς θα πάμε σε αυτό.
Η προοπτική που εμφανίζει ο ΣΥΝ, για το «Αύριο», αν και μη αποκρυσταλλωμένη πλήρως και ασυνεπής, ευαγγελίζει μία καλύτερη διαχείριση στο υπάρχον πολιτικό κατεστημένο. Δηλαδή πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η εκμετάλλευση του εργαζόμενου από το κεφαλαίο; Εμείς πάλι λέμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, η διαχείριση πρέπει να περάσει σε αυτούς που παράγουν. Σίγουρα έχεις το πλεονέκτημα του… «ακόμα δεν τον είδαμε γιάννη τον βαφτίσαμε», όμως εάν νομίζεις ότι η ιστορία σταματά εδώ τότε….ας πέσουμε να κοιμηθούμε και να περιμένουμε το τέλος της….

Και κάτι εκτός θέματος: Φαίνεσαι άτομο ενημερωμένο για τα κοινά και σίγουρα με απόψεις και πεποιθήσεις επαρκώς δομημένες, πες μου λοιπόν σε παρακαλώ πολύ, αυτή η υπερπροβολή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν σε προβληματίζει.
Δεν σου βάζει ιδέες ότι αφού είστε αρεστοί σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κάποιο λάκκο έχει η φάβα; Κατά την γνώμη μου τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν:
i) πράγματι δεν μπορούν να πάνε αντίθετα στην λαϊκή θέληση,
ii) κάνουν χρήση μιας τρίτης εναλλακτικής με σκοπό να εκβιάσουν προς ίδιο όφελος και
iii) ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα του συστήματος με σκοπό την εμπόδιση μετακίνησης προς τα αριστερά (διαχρονικά παρουσιάστηκαν πολλά τέτοια άλλα επιτυχώς και άλλα ανεπιτυχώς: από τα διάφορα κόμματα των Αρσένη, Τρίτση, Τσοβόλα μέχρι και το…. ΠΑΣΟΚ πριν το 1981)

Εγώ, ακόμα δεν έχω υιοθετήσει κάποια….

7. Βέβαια και ήταν στελέχη, πρωτοκλασάτα και εκεί, του ΚΚΕ, η διαδρομή τους και μόνο δείχνει τι αποσκοπούσαν και εάν το έχουν εν μέρει καταφέρει. Γι΄αυτό και μίλησα για «επιταγές».
Αυτά που βρίσκονται τώρα στον ΣΥΝ και προέρχονται από το ΚΚΕ δεν θέλουν επιθυμούν το ίδιο; (να βρεθούν στην αγκάλη της "μεγάλης δεξαμενής")
Η αιτία λες, βρίσκεται εκεί από όπου ξεκινάνε, δηλαδή πως μπορείς να παρέμβεις στην ψυχοσύνθεση κάποιου; Και εκει φταίει το ΚΚΕ;

Είπα όμως και για τον Μπίστη και για τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων και των δημοσίων οργανισμών.

8. Για το ΠΕΚ είναι η άποψη σου αυτή, σεβαστή αλλά πετρεψέ μου να διαφωνώ.
Αύριο στην απεργία θα συμμετέχουν οι δικοί σας; http://knelesvou.blogspot.com/2008/09/13.html

9. Τώρα είναι τα blog του κάθε πικραμένου; Όμως σε ένα από αυτά ανάρτησες σχόλιο και εσύ (aristera sti mitilini).
Δεν είναι πικραμένος ο κάθενας που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του μέσα από ένα blog, συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε μαζί του (δεν μιλάω βέβαια για τα κατευθυνόμενα blogs). Θεωρώ ότι δεν το εννοούσες έτσι αλλά για λόγους οικονομίας χρόνου έδωσες αυτή την απάντηση.

To θέμα είναι η διγλωσσία σας σε ΕΕ και Ελλάδα. Υπάρχει ή όχι αντίθεση πολιτικών πρακτικών; (όπως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Στην Πρέβεζα έγινε σύμπραξη δημάρχου του ΣΥΝ με ιδιωτική εταιρεία για κατασκευή ιδιωτικής κλινικής ή όχι;
Άσε ποιός το λέει (εννοώ blog)και δες εάν είναι αλήθεια.

Σίγουρα έχει διαφορά το «Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων» με το «αποδέσμευση από την Ε.Ε», όμως ποιος πραγματικά δεν κατάλαβα ποιος λέει το δεύτερο, o ΣΥΝ;

10. Αυτό που επισυνάπτεις για τους κλωστοϋφαντουργούς είναι μία ανακοίνωση – διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ για «τραμπουκισμούς».

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4758842&textCriteriaClause=%2B%28%CE%9D%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%99%CE%91+%29

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4760588&textCriteriaClause=%2B%CE%9A%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%99

Νοθεία έγινε ή όχι; Συμπλέετε και εκεί ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημά μου…

«Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, με πρώτο βιολί τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ, επικαλούμενοι δήθεν καταστροφή του μητρώου μελών (για πολλοστή φορά πριν από αρχαιρεσίες) έστησαν νέο μητρώο, το οποίο δεν παραδίδουν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε εκπροσώπους του ταξικού συνδυασμού. Επιχειρούν να επαναλάβουν την πρακτική των προηγούμενων αρχαιρεσιών του σωματείου όπου ψήφισαν εκατοντάδες μέλη τοπικών οργανώσεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καμιά σχέση με τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας – ιματισμού».

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4756312&textCriteriaClause=%2B%28%CE%9D%CE%9F%CE%98%CE%95%CE%99%CE%91+%29

11. Εσείς μόνο σε συνέδρια αποκαθιστάτε; Σίγουρα θα έχεις παρακολουθήσει εκδηλώσεις, (έστω από περιέργεια ή θα σου είπανε για αυτές)του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ και θα είδες ότι η «αποκατάσταση» όπως εσύ την εννοείς έχει γίνει προ πολλού. Στο πρόσφατο φεστιβάλ αλλά και σε παλαιότερα ήταν συντροφιά μας….
Τα αφιερώματα του Ριζοσπάστη και οι εκδηλώσεις μνήμης τι είναι; Μάλλον θα πεις ότι πρόκειται για καπήλευση της μνήμης του….

Ριζοσπάστης 19/06/2005
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2903676&textCriteriaClause=%2B%CE%92%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3

Ριζοσπάστης 03/07/2005 http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2921157&textCriteriaClause=%2B%CE%92%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3

Ριζοσπάστης 22/06/2008 - Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ)
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4608555&textCriteriaClause=%2B%CE%92%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3

Ριζοσπάστης 12/09/2006
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3533119&textCriteriaClause=%2B%CE%92%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3

κ.ο.κ.

Το κατάλαβες λοιπόν αργά και θεωρείς ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα την αποκαταστήσει…πότε;
Και κάτι άλλο, είμαι οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, μέλος και στέλεχος του όμως, δεν είμαι (αν θες το πιστεύεις, αν θες όχι). Ούτε σε συνέδρια έχω πάει…

Τις καλησπέρες και τους χαιρετισμούς δώστους εσύ στον Μάνο.
Εγώ σου στέλνω τις δικές μου μαζί με ένα ειλικρινές ευχαριστώ για τον internetiko διάλογο που κάναμε.

«Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», όπως και αν τα εννοεί ο καθένας μας...

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ. Όσο για την Αγιάσο, το Πολιχνίτο κλπ στη πρώτη απάντησή μου σου επισύναψα το link με τα αποτελέσματα σε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Μπορεί ο καθένας να δει ποσοστά και ψήφους για να καταλάβει τη δυναμική έδωσε η μη κάθοδος υποψηφίου του ΣΥΝ στους δήμους αυτούς.
Ειδικότερα για την Αγιάσο και τις "υπόγειες" συνεργασίες να σου θυμήσω ότι η ΝΔ είναι αντιπολίτευση στον Δήμο και συνεχώς διαμαρτυρόμενη. Αυτό πως γίνεται; Για τα μάτια του κόσμου;

Μπορείς να δεις ενημερωτικά και αυτό: http://knelesvou.blogspot.com/2008/07/exoyn.html

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο:
Μια βιαστική απάντηση.
Στις τελευταίες εκλογές στην Λέσβο πήραμε κοντά 4%. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς, εάν ειχαμε την δυνατότητα να κατεβάσουμε σε όλους τους Δήμους ψηφοδέλτιο, θα το κάναμε. Αλλά βλέπεις μικρό κόμμα είμαστε, μικρές δυνάμεις έχουμε. Επειδή λοιπόν δεν ζεις στην Λέσβο, σε ενημερώνω ότι μόνο στη Μυτιλήνη είχαμε σαν χώρος παρουσία με ψηφοδέλτιο. Στην Καλονή υποστηρίξαμε από κοινού (ΣΥΝ - ΚΚΕ) την Χρυσούλα τη Ζωγράφου (όσο και το ΚΚΕ να μη το παραδέχεται)Στο Μανταμάδο υποστηρίξαμε τον Καρατζιτζή (ΚΚΕ).Παρ΄όλα αυτά έβγαλε προεκλογικά ανακοίνωση που έλεγε ότι δεν ήθελε την υποστηριξή μας. Στην Θερμή τον Καμμενή (κατέβαινε σαν ανεξάρτητος). Αν δεν κάνω λάθος τον Καμμενή (που προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς) τον υποστήριξε και το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα για την Αγιάσσο και τον Πολυχνίτο: Ξέρεις πώς είναι οι μικρές κοινωνίες και ας μην ζεις σε αυτές. Το παιχνίδι που παίχτηκε δεν ήταν προφανώς με τους υποψηφίους της ΝΔ, αλλά με μηχανισμούς της ΝΔ που απλά δεν ήθελαν τους επίσημους υποψηφίους (δεν είναι τυχαίο ότι η Δουκάρου έβριζε θεούς και δαίμονες μετά τις εκλογές). Προφανώς δεν υπήρχε επίσημη συνεργασία, υπήρξε όμως φανερή. Τέλος πάντων έτσι γίνεται στα χωριά. Οχι ότι έχω κάτι με τους δύο δημάρχους, ίσα - ίσα τους εκτιμώ. Αλλά να για να ξέρεις και εσύ τι γίνεται στην επαρχεία.
Μένω ιδιαίτερα στο σημείο 6 της απάντησής σου. Ξέρεις στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν εκτός από τον ΣΥΝ και άλλες "συνιστώσες" όπως τις λέμε εμείς. Εγω είμαι ΣΥΝ. Αλλά συνεργάζομαι με αυτούς που παλιά λέγαμε ¨Μαοϊκούς" με "αριστεριστές" με "τροτσκιστές
με "σοσιαλιστές" όπως τέλος πάντων αυτοπροσδιορίζεται ο κάθε ένας και η κάθε μία συνιστώσα. Ολοι εμείς συμφωνούμε σε κάτι, ότι "η ιστορία δεν σταμάτησε" και ότι αυτή η βαρβαρότητα ο καπιταλισμός πρέπει να σταματήσει. Το πώς θα γίνει αυτό είναι αλήθεια ότι το ψάχνουμε, ο καθένας βέβαια με το "ευαγγέλιο του". Ολοι συμφωνούμε ότι "το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός" Το πώς θα έρθει αυτό το μέλλον και αυτό το ψάχνουμε. Ο κάθε ένας βέβαια με το ευαγγέλιο του. Αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε μαζί. Πρόσεξε: όχι για τα ελάχιστα αλλά για τα μέγιστα. Δεν είναι εύκολο. Γιατί και εμείς ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ το "ευαγγέλιο" που έχει ο κάθε ένας μας προσπαθούμε να το φυλάξουμε καλά. Αλλα αυτό είναι και το ωραίο της υπόθεσης μας. Ποτέ μα ποτέ η Αριστερά δεν το είχε καταφέρει να κάτσει μαζί. Δεν ξέρω εάν τώρα θα το καταφέρουμε. Ομως όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο καπετάν Γιώτης ¨πρέπει να προκάνουμε". Ειδικά στις μέρες μας ε; δεν συμφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

Εάν όλοι του ΣΥΝ έθεταν τα πράγματα όπως εσύ τώρα τότε σίγουρα θα μιλάγαμε από το ίδιο μετερίζι!

Νομίζω όμως, ότι μέσα από αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό αδυνατίζουν τέτοιες πραγματικά "όμορφες" απόψεις σαν και την δική σου.

Η αριστερά δεν έκατσε ποτέ μαζί γιατί δεν το θέλουν κάποιοι. Γι΄αυτό και βλέπω πάντα με "μισό" μάτι κάθε προσπάθεια "ριζοσπαστικοποίησης". Οι περισσότερες από αυτές είχαν και έχουν κίνητρα "πονηρά"...

Κατά την γνώμη μου μένεις, διαφωνείς, παλεύεις εντός. Ακόμα και δίκιο να έχεις "φεύγοντας" αποδυμανώνεις την συλλογικότητα (πρόσεξε όμως δεν ισχύει αυτό για την ΓΣΕΕ).

Λάθη έχουν κάνει όλα τα κόμματα της Αριστεράς αυτό είναι το μόνο σίγουρο δεν πρέπει όμως να εξετάζονται μεμονωμένα αλλά πάντα με βάση την ιστορική συγκυρία που αυτά έγιναν. Και βέβαια χωρίς να κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες.

Μία υποσημείωση ακόμα: Στην Μυτιλήνη δεν ζω όλο τον χρόνο αλλά από την επαρχία της ξέρω νομίζω αρκετά καλά. Μερικά από αυτά που λές ισχύουν και ιδιαίτερα στην Καλλονή (επίσημα όμως από τον ΣΥΝ δεν άκουσα κάτι). Για την Αγιάσο μην ξεχνάς ότι το 2002 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί δεν τα κατάφεραν άρα μάλλον είναι δύσκολο και ενωμένη ΝΔ να τα καταφέρει. Μόνο η φθορά του χρόνου θα τα καταφέρει, και άν, σε αυτό το χωριό.
Άλλωστε ο Χρύσανθος είναι πάρα πολύ καλός ως δήμαρχος όλων των Αγιασιωτών.

Σε χαιρετώ με μια αποστροφή του Βασίλη Ραφαηλίδη:
"Πριν από το κάθε τι, ο κομμουνισμός είναι ένα κράμα από ήθος Τσε Γκεβάρα, ευστροφία Φιντέλ Κάστρο, ανθρωπιά Νίκου Μπελογιάννη, εντιμότητα Νίκου Πλουμπίδη και αυτοκτονικό πείσμα Άρη Βελουχιώτη".

Ανώνυμος είπε...

Απ΄ότι βλέπω εσείς οι δυο είστε πολύ ορεξάτοι!
Με το που θέλαμε να γράψουμε κάτι ως απάντηση μας προλάβαινε ή ο Τάκης ή ο Γιώργος.
Ποτάμια ασταμάτητα και οι δυό σας.

Έτσι πρέπει
και ΄να αδελφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε όμορφα, όμορφα
κι΄ ωραία"

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΑΡΞ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ;

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.
Σας αφιερώνω ένα κομματάκι που έχει πει, για να αρχίσω το άρθρο μου :

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΣΟ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΝΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Ή ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΣΤΕΡ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ».

Αυτά που λες φίλε αναγνώστη έλεγε ο τσε. Κι εσύ σήμερα, την ώρα της πιο μεγάλης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος …..
Την ώρα που αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά το πόσο δίκιο έχει ο Μάρξ,

εσύ ψάχνεις να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλό σου κι από ανόητες
προπαγανδιστικές δικαιολογίες, για να μη το δεις.
Την ώρα που αυτοί που σε κορόιδευαν χρόνια τώρα με προπαγανδιστικές σαπουνόφουσκες, συνεχίζουν και τώρα τη διατεταγμένη υπηρεσία πλύσης εγκεφάλου σου
εσύ συνεχίζεις να παρακολουθείς με αφοσίωση την κρίση
και τις αναλύσεις γι αυτήν, απ΄ τις τηλεοράσεις αυτών που την προκάλεσαν.
Και δεν έχεις την απορία : γιατί κρύβουν το ΚΚΕ απ΄ την τηλεόραση;
Ειδικά όταν συζητάνε για το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
το Κόσσοβο και τώρα την κρίση του συστήματός τους.
Την ώρα που η πολιτική τους κι η ιδεολογία τους έχει χρεοκοπήσει διεθνώς και το σύστημά τους είναι ετοιμόρροπο,
εσύ αντιμετωπίζεις την ιστορία με «στωικότητα» : «Αν είναι να ΄ρθει θε να ρθεί….»
χωρίς να υπολογίζεις την προσωπική σου συμμετοχή στην ιστορία.
Αυτή που έτσι κι αλλιώς έχεις, είτε σπρώχνοντας τον τροχό της ιστορίας,
είτε όταν κάνεις τον εαυτό σου βαρίδι της κουρνιασμένος στο σπίτι και στον καναπέ.
Σήμερα που είναι η πιο καλή στιγμή για να τους πεις «αι σιχτήρ κι εσείς και το βάρβαρο σύστημα σας»
εσύ μου λες κάτι για «αχόρταγους τραπεζίτες» και «κερδοσκόπους»,
λες κι ο καπιταλισμός ή ο νόμος του κέρδους δεν
δημιουργεί, στηρίζει και ενισχύει ακριβώς τέτοιους.
Λες κι ο καπιταλισμός δεν είναι απ΄ τη φύση του αχόρταγος και κερδοσκοπικός.
Την ώρα που οι ίδιοι μιλάνε για «πραγματική οικονομία», ομολογώντας ότι όλο το ιδεολογικό - πολιτικό - οικονομικό οικοδόμημά τους είναι μια φούσκα, μια οικοδομή από τραπουλόχαρτα,
εσύ φοβάσαι να φυσήξεις, μήπως κι η κρίση του συστήματος αφορά κι εσένα.
Την ώρα που κατρακυλάν προς τη φτώχεια, ολοένα και περισσότερα στρώματα της «μεσαίας τάξης»,
εσύ συνεχίζει να φαντάζεσαι ότι θα τη γλιτώσεις, έστω και σε βάρος άλλων.
Την ώρα που πρέπει να δεις ότι αυτό το κράτος που χάρισε τις τράπεζες κι όλη τη δημόσια περιουσία στα λαμόγια, είναι το ίδιο κράτος που τώρα τους πληρώνει με τρισεκατομμύρια τα σπασμένα, ενώ δεν έχει φράγκο για σένα και τις ανάγκες της οικογένειάς σου,
την ίδια ώρα εσύ φοβάσαι μη σου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι,
λες κι υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα ή κίνδυνος
για την ανθρωπότητας απ΄ τον ίδιο τον καπιταλισμό.
Ενώ σου τρώνε τα λεφτά για δεύτερη φορά στο Χρηματιστήριο,
εσύ συνεχίζεις να πιστεύεις ότι μπορεί μια μέρα να σκαρφαλώσεις λίγο πιο πάνω.
Όχι να γίνεις σαν τον Κόκαλη, αλλά τουλάχιστον
να μοιραστείς μερικές απ΄ τις μετοχές του.
Την ώρα που οι όμοιοί σου στην Αμερική και την Ευρώπη αυτοκτονούν ή το σκέφτονται προκειμένου να μην αλλάξουν άποψη για τον τρόπο τη ζωής τους και την ιδεολογική τους αντίληψη,
εσύ κρατάς ακόμα τα απομεινάρια του τουπέ σου για να διαπιστώνεις
πάνσοφες παπαρδέλες για το μέλλον του συστήματος,
για το ότι δεν υπάρχει άλλη λύση,
για το ότι εσύ που «ξέρεις από μέσα» έχεις δίκιο
που μας έλεγες όλες αυτές τις μπούρδες τόσα χρόνια.
Την ώρα που ο νόμος του κέρδους έφτασε να σε ταΐζει σκατά μέσα στο σπίτι σου και στο τραπέζι σου,
εσύ μου λες «προσέχω τι αγοράζω»
Την ώρα που ο καπιταλισμός και το κέρδος καταδικάζει τον πλανήτη σε αφανισμό με την πείνα και την καταστροφή του περιβάλλοντος,
εσύ μου λες να γίνω κι εγώ εθελοντής για να απαλείψουμε τις συνέπειες,
λες κι όσες φορές δίνει ο κόσμος, πάνε στον προορισμό τους.
Ή λες και μπορεί το πρόβλημα τις φτώχιας να λυθεί με ελεημοσύνη
και το πρόβλημα του περιβάλλοντος όταν μαζεύουμε κουτάκια μπύρας.
Την ώρα που οι τηλεοράσεις σου φοράνε «κασέτες στο μυαλό» για το τι είναι «μοντέρνο» και «ρεαλιστικό» και πατάνε το κουμπί για να παίξεις το ποίημα της διαιώνισης του συστήματος,
εσύ λες «είναι επιλογή μου» και καμαρώνεις κιόλας.
Την ώρα που πρέπει να δεις όχι μόνο το σήμερα αλλά και το χτες κάτω απ΄ το πρίσμα των νόμων της οικονομίας και της Μαρξιστικής θεώρησης που πάλι δικαιώνεται,
εσύ δημιουργείς στον εαυτό σου νέους φόβους, σαν άλλοθι της αδράνειας.
Την ώρα που η κρίση χτυπά την πόρτα του διπλανού σου,
Εσύ συνεχίζεις να σκέφτεσαι ακόμα και τώρα
με κριτήριο τον ηλίθιο καταναλωτισμό σου : «Να προλάβω να ψωνίσω εγώ»
Την ώρα που η εικόνα είναι ολοκάθαρη στα μάτια καθενός,
Εσύ ανέχεσαι ν΄ ακούς ακόμα στην τηλεόραση
τους θεωρητικούς του συστήματος
να σε κοροϊδεύουν πάλι με την άδειά σου.
Την ώρα που κάθε μέρα προστίθενται νέες αποδείξεις στο σήριαλ της χρεοκοπίας του καπιταλισμού,
Εσύ συνεχίζεις να ακούς ακόμα τους Τσιπροαλαβάνους να σου λένε παπαρδέλες
για «στρεβλώσεις του συστήματος», για «κερδοσκόπους» και «αχαλίνωτους τραπεζίτες»,
Για «μέτρα εξόδου απ΄ την κρίση» και να έχουν «αγωνία για το μέλλον του συστήματος».
Την ώρα που βλέπεις να δικαιώνεται η στάση κι η γνώμη του ΚΚΕ τόσα χρόνια,
Εσύ θέλεις να μην έχουμε ξύλινη γλώσσα που σου λέει «για όλα φταίει ο καπιταλισμός».
Δε σ΄ αρέσει η αλήθεια.
Θέλεις γαλυφιές, κολακίες και καθησυχασμούς αλαβανοτσιπρέικες.
Θέλεις πολύ «κοκοκο» κι ας μην έχει και αυγό.
Την ώρα που κάποιος σου δείχνει με το δάχτυλο μια άλλη ζωή χωρίς τράπεζες, χρηματιστήρια, πολέμους, αναλφαβητισμό, περιβαλλοντικές καταστροφές, ανασφάλεια και κυρίως χωρίς κέρδος,
Εσύ κοιτάς αν . . . το δάχτυλο έχει κομμένο νύχι
Θα κλίσω τον εξάψαλμο με άλλη μια φράση του Τσε :

«Η ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ! ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Ή ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ.».

Αυτά λέει ο Τσε. Και τα υπενθυμίζει ο . . .
Μάνος Δούκας

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Δουκα Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν εχει την πολυτελεια να ειναι διασπασμενη Αυτη την πολεμικη την ειχες απο την δεκαετια του 70 ακομα δεν καυαλαβες τιποτα ακομα επιμενεις οτι εχθρο σου εινα Η ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ «Το δικαίωμά σου να εκφραστείς ελεύθερα δεν συνεπάγεται και την υποχρέωσή μας να σε πάρουμε στα σοβαρά» Αυτα ελεγες και στη χιο πριν 30 χρονια και πηγανε ολοι οι τοτε ΚΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ Ενας απο αυτους τους κνιτες .ΣΤΕΛΙΟΣ