15 Μαΐ 2009

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!

Καλοκαίρι πλησιάζει και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, σε αγαστή συνεργασία με το εμπορικό κεφάλαιο, φαίνεται πως ανακαλύπτουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να δυναμιτίσουν την αργία της Κυριακής, που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει οι εμποροϋπάλληλοι και οι άλλοι εργαζόμενοι. Σ' αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως, για παράδειγμα, η αντινομάρχης Λέσβου (NΔ), κα. Τζουβελεκάκη, η οποία, σε τοπικό κανάλι χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις της Μυτιλήνης τις Κυριακές, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες αντί να βρίσκονται μπροστά σε ανοιχτά καταστήματα, να διαπιστώνουν νεκρή την αγορά σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας! Έτσι λοιπόν πρότεινε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο νομό θα πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές!

Είναι φανερό ότι η νομαρχιακή αρχή λειτουργεί ως υπάλληλος της κυβέρνησης και του πολυεθνικού κεφαλαίου, που μεθοδεύουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Ήδη στο χώρο του εμπορίου, με τις χαμηλές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και την τρομοκρατία με το φόβο της απόλυσης, προετοιμάζουν το έδαφος χρόνια τώρα.

Εκτός της Νομαρχιακής αρχής από κοντά και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μ. Βερβενιώτου, η οποία δήλωσε: «Εμείς ως νέα διοίκηση αφουγκραστήκαμε τον προβληματισμό (!) που τέθηκε από μερίδα μελών του Συλλόγου μας, για το αν θα πρέπει τις Κυριακές που θα φτάνουν κρουαζιερόπλοια στη Μυτιλήνη, να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στην αγορά ώστε οι τουρίστες να ψωνίζουν και γενικά να βρίσκουν τα καταστήματα σε λειτουργία. Στείλαμε λοιπόν επιστολές προς τα μέλη μας, ζητώντας να τοποθετηθεί ο κάθε ένας επώνυμα για το θέμα και στην περίπτωση που οι περισσότεροι είναι θετικοί τότε θα επισκεφθούμε το Νομάρχη Παύλο Βογιατζή να ζητήσουμε την παρέμβασή του. Η παρέμβαση του Νομάρχη θα ζητηθεί με δεδομένο ότι δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η λειτουργία των καταστημάτων (πλην των ειδών λαϊκής τέχνης) τις Κυριακές και υπ΄ αυτήν την έννοια, θα ζητήσουμε τη διακριτική στάση των αρμόδιων υπηρεσιών (!), ώστε οι συνάδελφοι που θα ανοίγουν τα καταστήματα να μην επιβαρύνονται με πρόστιμα».

Πάρτε πίσω τις επιστολές
Ο Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, κάλεσε την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης να ανακαλέσει τις επιστολές, δηλώνοντας ότι ο φορέας που ο ίδιος εκπροσωπεί δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. «Ούτε 13, ούτε 3 ούτε 1 Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη ως Εργατικό Κέντρο.
Έχουμε ιερό χρέος να περιφρουρήσουμε την Κυριακάτικη αργία καθώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, ότι με το να ανοίξουν έστω και για λίγες Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα στον τόπο μας, θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο και θα ακολουθήσουν και τα πολυκαταστήματα και τελικά θα παγιωθεί αυτή η κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων».

Τώρα λοιπόν, σπεύδουν να αξιοποιήσουν προσχηματικά και εκβιαστικά την οικονομική κρίση. Όσο τα επιχειρήματά τους βρίσκουν έδαφος και δε ρίχνονται στα σκουπίδια, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την εργατική τάξη. Γι' αυτό και κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της αργίας της Κυριακής πρέπει να παίρνει άμεση απάντηση. Με κάθε ευκαιρία, και επομένως και στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αφού είναι γνωστό ότι οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» είναι αυτές που δημιουργούν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για το ξεθεμελίωμα κάθε έννοιας σταθερού χρόνου εργασίας.


πληροφορίες απο "Ριζοσπάστη" και "Αιολικά Νέα"



....



Δεν υπάρχουν σχόλια: