23 Ιαν 2009

ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΑ 75 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ο εργάτης που, χτες το πρωί, έβαψε με το αίμα του τη νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή του Γκύζη ήταν αναγκασμένος να κυνηγά το μεροκάματο στα 75 (!) του χρόνια, αντί να απολαμβάνει μια σύνταξη αντάξια των χρόνων που δούλεψε στην οικοδομή και των πραγματικών του αναγκών.
Το ίδιο και ο 60χρονος συνάδελφός του, που έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά το βαρύ τραυματισμό του, προχτές, σε λατομική εταιρεία όπου δούλευε, στη Ρόδο, λίγο καιρό πριν συνταξιοδοτηθεί.

Τα νέα θανατηφόρα «ατυχήματα», που ανεβάζουν τους νεκρούς εργάτες του 2009 σε 5, αναδεικνύουν τις δολοφονικές συνέπειες που επιφυλάσσει στην εργατική τάξη η ένταση της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης του κεφαλαίου. Αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνοντας διαχρονικά τις συντάξεις, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην υπηρεσία της μεγαλοεργοδοσίας, υποχρεώνουν τους εργάτες να δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να βρεθούν με το ένα πόδι στον τάφο.

Ο άτυχος οικοδόμος, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και το σώμα του «σφηνώθηκε» ανάμεσα στο σημείο όπου είχαν ξεκινήσει οι εκσκαφές και τα πρώτα καλούπια. Το «ατύχημα» έγινε χτες, λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί, στην οδό Μεγαλοπόλεως 39, σε έργο που κατασκευάζουν οι Κόρδας και Κυριαζής.
Μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του τοπικού του Παραρτήματος, που έσπευσαν στον τόπο του «ατυχήματος» (μετά από παρέμβαση των οποίων έφτασε στο σημείο και κλιμάκιο του ΣΕΠΕ), καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας. Όπως επισημαίνουν, «ήταν το τρίτο "ατύχημα" που έγινε την τελευταία περίοδο στο ίδιο έργο, χωρίς να έχει προλάβει καν να πέσει η πρώτη πλάκα. Πριν λίγες μέρες, ένας καλουπατζής χειρουργήθηκε επειδή τρυπήθηκε από μπετόβεργα. Αλλη μέρα, μπατάρισε ένα φορτηγάκι». Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως οι υπεύθυνοι ήταν εξαφανισμένοι.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: