10 Ιαν 2009

ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Γεννήθηκε στον Μανταμάδο το 1919. Ήταν αγρότης. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ την περίοδο της κατοχής. Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα της αντίστασης και μετά οργανώνεται στο ΚΚΕ. Μετά την απελευθέρωση βλέποντας την κατάσταση της τρομοκρατίας, των βασανισμών και των διώξεων των αγωνιστών της αντίστασης εντάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου.

Σε όλη τη θητεία του στο
ΔΣ Λέσβου ήταν, σχεδόν πάντα, με τον Αντρέα Αδαλή και τον Παρασκευά Κούκο. Μαζί υπέστησαν όλες τις κακουχίες, τις στερήσεις και μαζί κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα και τίμησαν τον όρκο του «Μαχητή του ΔΣΕ».


Επειδή ο Θεολόγος ήταν στο Δημοκρατικό Στρατό έπρεπε να τιμωρηθούν τα αδέλφια του και ο πατέρας του ως αγωνιστές και να διωχτεί όλη η οικογένεια: Ο πατέρας του Γιώργος (1874-1965) εξορίστηκε στην Μακρόνησο, τα αδέλφια του: ο Ευστράτιος (1904-1980) στην Ικαρία, στην Μακρόνησο και μετά στο Άη Στράτη, ο Γιάννης (1903-1987;) και ο Λευτέρης (1917-2007) στην Μακρόνησο. Η εντολή ήταν σαφής: κυνηγήστε και ξεκληρίστε τις οικογένειες των αγωνιστών, και επόμενο ήταν να διωχθεί και η οικογένεια Καραβερβέρη.
Ο Θεολόγος μετά το ΔΣ ασχολήθηκε με τα πρόβατα, δεν έζησε πολλά χρόνια γιατί έπεσε θύμα προσωπικής διένεξης με αποτέλεσμα να χάσουμε νωρίς τον αγωνιστή στις 29/11/1955.


πηγή: Δημήτρης Π. Καρατζιτζής, Ιστορικά - Νέο Εμπρός

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: