27 Σεπ 2008

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ


Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για τις προοπτικές της γεωργίας στις ορεινές περιοχές.

Ο αγώνας των ίδιων των αγροτών ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική - τη νέα ΚΑΠ - για τη διεκδίκηση ειδικών κονδυλίων για τις ορεινές περιοχές που θα βελτιώνουν τις υποδομές και θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγική διαδικασία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση για την «Κατάσταση και τις προοπτικές της γεωργίας στις ορεινές περιοχές», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, αναφέροντας συγκεκριμένα για την έκθεση τα εξής:

«H έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές της γεωργίας στις ορεινές περιοχές διαπιστώνει έστω και αποσπασματικά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η γεωργία και η κτηνοτροφία στις περιοχές αυτές, όπως τη δυσχερή πρόσβαση, τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα, τις εδαφικές δυσκολίες παραγωγής κ.ά., αλλά δεν αναφέρεται στις ευθύνες των κρατών - μελών και της ΕΕ για τις ελλείψεις υποδομών και την ουσιαστική ανυπαρξία συγκεκριμένων μέτρων που θα ελαχιστοποιούσαν τις φυσικές αντιξοότητες αυτών των περιοχών για την παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων και θα αξιοποιούσαν τα συγκριτικά τους οφέλη».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η ΕΕ χρησιμοποιεί αόριστη φρασεολογία και ανούσια ευχολόγια, ενώ τα όποια μέτρα λαμβάνονται αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και δεν μπορούν να σταματήσουν την απερήμωση αυτών των περιοχών.
Την ίδια απρόσφορη στάση τηρεί και η έκθεση που προσπαθεί να εξωραΐσει την κοινοτική πολιτική. Καμιά αναφορά στη διαρκή μείωση των αγροτικών κονδυλίων της ΕΕ και στους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς και τις αρνητικές συνέπειες της KAΠ. Αντίθετα επαναλαμβάνει τα ίδια χιλιοειπωμένα μέτρα που προσπαθεί να τα προσαρμόσει στα πλαίσια του επερχόμενου "ελέγχου υγείας της KAΠ"».

Καταλήγοντας ο Κ. Δρούτσας τόνισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στις ορεινές περιοχές είναι ο αγώνας των ίδιων των αγροτών ενάντια στην KAΠ και η διεκδίκηση ειδικών κονδυλίων για τις ορεινές περιοχές που θα βελτιώνουν τις υποδομές και θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγική διαδικασία».

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: