30 Αυγ 2008

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή
πραγματοποιήθηκε από τη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση, μ' αφορμή τα 86 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη, στον πεζόδρομο του δημαρχείου της Νέας Ιωνίας, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.
Στην εκδήλωση με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο μεγαλοϊδεατισμός της αστικής τάξης - Η πατριωτική στάση του ΚΚΕ», μίλησε ο Απ. Ριζόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και χαιρέτισαν εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων.
Ακόμα, προβλήθηκε DVD με το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής κι ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Στην ομιλία του ο Απ. Ριζόπουλος επισήμανε ότι η μικρασιατική εκστρατεία ήταν μια υπερπόντια κατακτητική πολεμική επιχείρηση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού - κυρίως του αγγλικού, αλλά και του γαλλικού και του ιταλικού - στη Μέση Ανατολή για τα πετρέλαιά της.

Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή ήταν:
-- Η ανταγωνιστική πολιτική ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εξασφάλιση και την επέκταση των συμφερόντων τους στις οθωμανοκρατούμενες περιοχές.
-- Η κατάληψη νευραλγικών θέσεων ενάντια στη νεαρή τότε Σοβιετική Ρωσία και στα απελευθερωτικά κινήματα της περιοχής.
-- Η πολιτική όλων των τότε ελληνικών κυβερνήσεων, που στήριζαν τους ξένους ιμπεριαλιστές και εφάρμοζαν τα κελεύσματά τους, προκειμένου να ενισχύσουν τα κέρδη και τη θέση της ελληνικής ολιγαρχίας, της ελληνικής αστικής τάξης.


Οι ιμπεριαλιστές, σημείωσε, αναζωπύρωσαν τον πολιτικό μεγαλοϊδεατισμό, ένα ιμπεριαλιστικό ιδανικό των Ελλήνων εμποροτοκογλύφων - αστών και τσιφλικάδων, ζευγαρωμένο με τα κυρίαρχα όνειρα των δεσποτάδων της Πόλης, που πίστευαν πως μπορούσαν να ιδρύσουν ενιαίο ελληνικό κράτος από το Δούναβη ως το Νείλο και από τον Τίγρη και τον Ευφράτη ως τη Σικελία, την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ελλάδας «των πέντε ηπείρων και των πέντε θαλασσών».

Τον Απρίλη του 1919, το Ανώτατο Συμβούλιο των μεγάλων δυνάμεων θα εγκρίνει αίτημα του Βενιζέλου για την κατάληψη της Σμύρνης από τον ελληνικό στρατό, για την προστασία, δήθεν, των χριστιανικών πληθυσμών. Οι Αγγλοι, ουσιαστικά, θα αναθέσουν στην Ελλάδα το ρόλο του χωροφύλακα των συμφερόντων τους, υποσχόμενοι την πραγμάτωση της μεγαλοϊδεατικής ουτοπίας της αστικής τάξης.
Οταν, όμως, οι ιμπεριαλιστές εξασφάλισαν τα συμφέροντά τους με τον Κεμάλ, όταν βρήκαν νέους χωροφύλακες στην περιοχή, εγκατέλειψαν τις υποσχέσεις τους. Ακολούθησε η συντριβή των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρασία και ο ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού από κει με ανελέητες σφαγές (50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες, 1.500.000 πρόσφυγες).


Η στάση του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στη στάση του τήρησε τότε το ΣΕΚΕ, (μετέπειτα ΚΚΕ), ο ομιλητής υπογράμμισε ότι αντιτάχθηκε στη μικρασιατική εκστρατεία, αποκαλύπτοντας το σχέδιο των ιμπεριαλιστών.

Το ΣΕΚΕ:
-- Εκτιμούσε και προέβλεπε ότι, μέσα από την τυχοδιωκτική αυτή ενέργεια έρχεται η καταστροφή και επιβεβαιώθηκε.
-- Με την πολιτική και τη δράση του επιδίωκε τη ματαίωση του πολέμου.
-- Αναδείκνυε το γεγονός ότι η πρόσδεση των ελληνικών κυβερνήσεων στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική δράση υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.
-- Πρότεινε τη διευθέτηση του μικρασιατικού ζητήματος έξω από τα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών και μεταξύ των δυο χωρών.
-- Στο έκτακτο συνέδριό του, το 1920, με τις αποφάσεις του ζητούσε την άμεση αποστράτευση, την ειρήνη με όλους τους λαούς, την αποτίναξη του ζυγού των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης από τη Βαλκανική, την κατάσχεση όλων των κερδών που αποκτήθηκαν από τους πολέμους «προς όφελος του υποβαλλόμενου σε εκμετάλλευση λαού»


Συμπεράσματα για το σήμερα

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή - σημείωσε - είναι ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη, μπροστά στα συμφέροντά τους, γίνονται αδίσταχτα απέναντι στους λαούς, διαμελίζουν χώρες, καλλιεργούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό, για να επιβάλουν τη διεθνική εκμεταλλευτική δράση των μονοπωλίων.
Και, συνδέοντας το τότε με το σήμερα, επισήμανε ότι αυτό δείχνει και η κατάσταση που διαμορφώνει η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στο γεωγραφικό χώρο της «Ευρωασίας» με τον πόλεμο στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Οσετία, την έξαρση των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων και τους διαμελισμούς κρατών.


Ενα άλλο βασικό συμπέρασμα - τόνισε - είναι ότι τα κόμματα της άρχουσας τάξης, μπορεί να φαίνεται ότι αντιπολιτεύονται μεταξύ τους, αλλά πάντα ασκούν την ίδια πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.
Τότε η αντιβενιζελική παράταξη, με το σύνθημα να σταματήσει ο πόλεμος, αντικατέστησε, με τη λαϊκή ψήφο, την κυβέρνηση Βενιζέλου. Αλλά συνέχιζε τον πόλεμο, επειδή αυτό ήθελε η άρχουσα τάξη.
Σήμερα, η άρχουσα τάξη συμμετέχει στην ιμπεριαλιστική τάξη, είτε κυβερνά η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα έξω από τα σύνορά της και τα δυο κόμματα ανταγωνίζονται ποιο θα εφαρμόσει την ευρωατλαντική πολιτική.
Ανάλογη είναι η στάση του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, που προπαγανδίζουν την ενίσχυση του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου.

"Ρ" 29/08/2007
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: