30 Αυγ 2008

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΑΣΩΝ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το μεγάλο οικονομικό πολιτικό σκάνδαλο των εκχωρήσεων δημόσιας περιουσίας στη μονή Βατοπεδίου

Το ΚΚΕ, ήδη από τον Ιούλιο του 2007 και στη συνέχεια με δεκάδες παρεμβάσεις του σε κοινοβουλευτικό και σε τοπικό επίπεδο ανέδειξε και κατήγγειλε ως μεγάλο οικονομικό – πολιτικό σκάνδαλο την εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη μονή Βατοπεδίου και μέσω αυτής σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η προσπάθεια του ΚΚΕ συνάντησε την «αδιαφορία» των αστικών μέσων ενημέρωσης.

Η επιχείρηση υφαρπαγής της Βιστονίδας από τη μονή Βατοπεδίου, με την αξιοποίηση οθωμανικών φιρμανιών, ξεκίνησε το 1999 με την ανοχή και στη συνέχεια τη νομιμοποίηση αυτών των διεκδικήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ αντάλλαξε την υποτιθέμενη ιδιοκτησία στη λίμνη Βιστονίδα εκχωρώντας 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική, αργότερα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας, για να κορυφωθεί η πρόκληση με την εκχώρηση ακινήτων μεγάλης αξίας στο Ολυμπιακό χωριό.
Οι εκχωρήσεις στη μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την καταστροφική εκμετάλλευση των δασών και την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε μοναστήρια.
Μόνο στην περιοχή της Χαλκιδικής τα μοναστήρια διεκδικούν πάνω από 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα.
Το ΚΚΕ δηλώνει για μια ακόμα φορά την υποστήριξή του στους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Ολυμπιακού χωριού και άλλων περιοχών που αγωνίζονται να ακυρώσουν την εκχώρηση δασών και κτιρίων στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών.
Στα δάση και τη γη κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα δεν πρέπει να έχουν τα μοναστήρια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανήκουν στο λαό και πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία.

Γρ. Τύπου ΚΚΕ 29/08/2008
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: