«Έτος Γιάννη Ρίτσου» το 2009 και «Γιάννης Ρίτσος Αυτοβιογραφία (Κινηματογραφική αυτοβιογραφία - Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του)».
Έτσι τιτλοφορείται το πλούσια και καλαίσθητα εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) βιβλίο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, σε έκδοση του δημιουργημένου από τους ίδιους «Αρχείου Κρήτης».
Οι γνωστοί, διακεκριμένοι με ελληνικά και διεθνή βραβεία για τη μακρόχρονη, πολιτιστικού χαρακτήρα τηλεοπτική εκπομπή τους στην ΕΡΤ, «Μονόγραμμα», κινηματογραφιστές κατά καιρούς έκαναν με την εκπομπή τους αφιερώματα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, καταγράφοντας και κινηματογραφώντας τον ίδιο να αυτοβιογραφείται.
Να μιλά για τη ζωή, τη φτώχεια και το βιοποριστικό μόχθο του, στα νιάτα του, για να επιζήσει, την κομμουνιστική ιδεολογία του. Για τα οράματα και τους αγώνες του. Για τη ζωή και τον αγώνα στα ξερονήσια όπου εξορίστηκε. Να διηγείται μνήμες του από τη γενέτειρά του, από τη γονεϊκή του οικογένεια, από συντρόφους και συνεξορίστους του, για τη συντρόφισσα της ζωής του, Φαλίτσα, και τη μοναχοκόρη του, Έρη. Και, βέβαια, να μιλά για το ποιητικό και εικαστικό έργο του, την Ποίηση και ποιητές που θαύμαζε.
Κινηματογραφική ταινία με τον Γ. Ρίτσο αυτοβιογραφούμενο σε τόπους όπου έζησε και εξορίστηκε
Αντλημένο από τις αλλεπάλληλες κινηματογραφικές καταγραφές - αφιερώματα της τηλεοπτικής εκπομπής τους, είναι το βιβλίο, που συνοδεύεται με DVD, με την 78' κινηματογραφική ταινία που γύρισαν οι Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη, το 1984, με τον Ρίτσο να αυτοβιογραφείται στους τόπους όπου έζησε: Μονεμβάσια, Αθήνα, Καρλόβασι Σάμου και στις εξορίες: Κοντοπούλι Λήμνου, Αϊ - Στράτης, Μακρόνησος, Γυάρος, Λέρος.Το βιβλίο συγκροτείται με τα εξής δεκατρία κεφάλαια:
1. «Μονεμβάσια» (η γέννησή του, το πατρικό του, τα παιδικά χρόνια και το δημοτικό σχολείο).
2. «Ρίζες» (μαρτυρία της αγαπημένης αδελφής του Λούλας, το γυμνάσιο, τις σπουδές στην Αθήνα).
3. «Αθήνα 1925-1930» (βιοποριστικός αγώνας, πρώτες ποιητικές ασκήσεις, φυματίωση).
4. «Πράξη διαμαρτυρίας» (η πρώτη κοινωνική διαμαρτυρία του, το 1930, για τις άθλιες συνθήκες στο Άσυλο Φυματικών Καψαλώνας, στα Χανιά).
5. «Επιτάφιος» (μύησή του στις κομμουνιστικές ιδέες, ο «Επιτάφιος» και η δημοσίευσή του στον «Ριζοσπάστη»).
6. «1940-1945: Κατοχή, Αντίσταση, απελευθέρωση).
7. «Πορεία ζωής - εξορίες: 1948 Κοντοπούλι, 1949 Μακρόνησος, 1950 Αϊ Στράτης, 1967-1968 Γυάρος - Λέρος).
8. «Οικογένεια» (Η Φαλίτσα και η Έρη).
9. «Σπίτι Αθήνας».
10. «Εικαστικό έργο» (σχέδια, σκίτσα, ακουαρέλες, κραγιόνια, κεραμική, πέτρες, κόκαλα, ρίζες).
11. «Χρονολόγιο» (βιο-εργογραφικά στοιχεία).
12. «Συντελεστές της αυτοβιογραφικής ταινίας» (Γ. Σγουράκης, Κ. Αριστόπουλος, Μ. Θεοδωράκης, Χρ. Λεοντής, Αλέκα Παΐζη, Ν. Γαρδέλης, Β. Κυριακόπουλος, Γ. Κριαράκης, Κ. Στυλιάτης, Η. Σγουράκη), και
13.«Ενδεικτική δισκογραφία» (μελοποιημένα ποιήματά του).
...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου