25 Νοε 2008

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΤΕ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...


Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τον προσυνεδριακό διάλογο για το 18ο Συνέδριο, πολλοί καλοθελητές μιλούν την "σταλινολαγνεία" του ΚΚΕ. Δημοσιεύουμε λοιπόν το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του Μάκη Μαΐλη, κατά τα εγκαίνια της Εκθεσης Φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ ως απάντησή σε όλους αυτούς οι οποίοι "κόπτονται" για τον σοσιαλισμό.

"...Το ΚΚΕ δεν είναι μόνο το κόμμα των αγώνων και των θυσιών. Αυτά, που ακόμη και αντίπαλοι τα αναγνωρίζουν, δεν επαρκούν. Οι αγώνες και οι θυσίες είναι το μέσον για την επίτευξη του σκοπού. Δίχως τους αγώνες και τις θυσίες δεν μπορείς να πας πουθενά. Όπως δεν μπορείς να πας πουθενά και δίχως σωστή στρατηγική. Θυσίες και ορθή στρατηγική, λοιπόν, είναι το αλάνθαστο δίπτυχο.
Είμαστε το κόμμα της πάλης για τη λαϊκή εξουσία, δηλαδή τη σοσιαλιστική εξουσία. Από αυτή τη στρατηγική δεν υπάρχει δύναμη ικανή να μας ξεστρατίσει. Το κόμμα που δείχνει ποιος δρόμος ανάπτυξης συμφέρει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και υποτάσσει ολόκληρη τη δράση του και τη δράση της ΚΝΕ σε αυτό το στόχο, προσπαθώντας αυτός ακόμα καλύτερα να διαποτίζει την καθημερινή δουλειά.

Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για τη συσπείρωση συνεργαζόμενων δυνάμεων, για την ενίσχυση των πολιτικών χαρακτηριστικών του μαζικού κινήματος, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.
Ενάντια στις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό, που θα είναι το δεύτερο θέμα του 18ου Συνεδρίου, αστικοί μηχανισμοί, με πρωτοστάτες εκδοτικά συγκροτήματα, έχουν ξανασηκώσει τη γνωστή και αναμενόμενη συκοφαντική, αντιεπιστημονική επίθεση, την ονομαζόμενη "σταλινολογία". Οι πόθοι τους είναι γνωστοί και οι στόχοι τους πολλαπλοί.

Επιχειρούν να χτυπήσουν και να απαξιώσουν την επιστημονική προσπάθεια του ΚΚΕ να βγάλει συμπεράσματα από τις αιτίες της αντεπανάστασης, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτά τα συμπεράσματα, που εμπλουτίζουν το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ενισχύουν την πάλη του για το σοσιαλισμό.
Ακριβώς γι' αυτό το σκοπό στρέφουν τα πυρά τους κατά της περιόδου που ηγήθηκε των Μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ενωσης ο Ιωσήφ Στάλιν, ειδικά στα χρόνια μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί τότε προχώρησε και ολοκληρώθηκε η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Ιδού, λοιπόν, το πρόβλημα:
Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής τότε, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής προτείνει και σήμερα στο λαό το ΚΚΕ, άρα η πολιτική, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ πρέπει να χτυπηθούν. Και επειδή αυτήν την πολιτική δεν μπορούν να την χτυπήσουν με ιδεολογικά επιχειρήματα, γιατί έχει υπεροχή, την χτυπάνε μέσω της απόκρυψης όσων λέει το ΚΚΕ και μέσω της επιλεκτικής στάσης απέναντι σε ένα πρόσωπο, στον Στάλιν, σα να μην υπήρχε κόμμα, ταξική πάλη, συλλογική δράση, ηρωισμός εκατομμυρίων μαζών, συνειδητών οικοδόμων του κομμουνισμού.

Στην έκθεσή μας τονίζεται, και θα το επαναλάβουμε ακόμη μια φορά:
Υπερασπίζουμε την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, δίχως να στοιχιζόμαστε πίσω από προσωπικότητες. Επιδιώκουμε να συμβάλλει το ΚΚΕ στην αναζωογόνηση του κομμουνιστικού οράματος, που σημαίνει ότι η διερεύνησή μας θα συνεχιστεί και μετά το 18ο Συνέδριο, για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ήδη, στις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό, επισημαίνονται ζητήματα που είναι για περαιτέρω διερεύνηση.

Στην προσπάθεια αυτή, το ΚΚΕ καλοδέχεται την άποψη επιστημόνων, ιστορικών και άλλων, που νοιάζονται για την αναζήτηση της αλήθειας, έστω κι αν δε συμφωνούμε σε όλες τις εκτιμήσεις. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και τώρα κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Και από τη διαφωνία μπορείς να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα. Αντίθετα, την αντικομμουνιστική πρόκληση και τη χυδαιοποίηση της Ιστορίας τις αποκρούουμε αποφασιστικά, παλεύουμε για να νικηθούν".
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: