27 Νοε 2008

ΚΟ ΣΚΥΡΟΥ: ΤΑ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΑ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


Την επιχειρηματική δραστηριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Σκύρου του ΚΚΕ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διεκδικεί με «χρυσόβουλα» και «φιρμάνια» το 20% του νησιού.
"Οι μοναχοί της μονής - τονίζει - εκμεταλλεύονται το σκυριανό λαό και κυρίως τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν από την εκμετάλλευση των πάνω από 40.000 στρεμμάτων χορτονομής που ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν».
Όπως σημειώνεται, «η Μεγίστης Λαύρας λειτουργεί σαν ένας στυγνός επιχειρηματίας, αφού καρπώθηκε πλέον των 7 δισ. δραχμών, ως αποζημίωση, για τη δημιουργία πολεμικής ναυτικής βάσης στα εδάφη "της", ενώ από αυτά τα χρήματα είχε υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση των ζημιών του μοναστηριού στη Σκύρο. Αυτή θρασύτατα όλα τα χρήματα τα αξιοποίησε προς το συμφέρον της και όχι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού".

Η ΚΟ Σκύρου προσθέτει ότι "τώρα, για την ίδια έκταση, έχει συστήσει με ιδιώτες επιχειρηματίες ανώνυμη εταιρεία και επιχειρεί να καταστρέψει το νησί με την τοποθέτηση 111 ανεμογεννητριών". Καταλήγοντας, ζητά τα χιλιάδες στρέμματα χορτονομών που προέρχονται από χρυσόβουλα και φετφάδες του Ιουστινιανού, του Νικηφόρου Φωκά και των Οθωμανών να περάσουν αμέσως στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και να διατεθούν για δωρεάν βοσκή στους κτηνοτρόφους του νησιού.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: