22 Νοε 2008

ΜΟΝΟ-ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ

Ρεσιτάλ προκλητικότητας έδωσε ξανά χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, Απ. Βεντούρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αντλώντας το θράσος του από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική.
«Η λύση, για να υπάρξει μια βιώσιμη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία», σύμφωνα με τον Βεντούρη και το σινάφι του, είναι «να εφαρμοστεί ο 3577. Αυτή είναι η πάγια θέση μας».
Ο 3577, που επικαλούνται συνεχώς οι εφοπλιστές, είναι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος από το 2001 που άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά με το νόμο 2932, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τώρα έχει επιφέρει όλες αυτές τις τραγικές καταστάσεις που ήδη βιώνουν νησιώτες, επιβάτες και ναυτεργάτες.
Λιγοστά πλοία, δρομολόγια-Οδύσσειες, πανάκριβα εισιτήρια - κατά 367% έχουν αυξηθεί από το 2001 -, κουρέλιασμα των εργασιακών ναυτεργατικών δικαιωμάτων, χοντρές επιδοτήσεις στους εφοπλιστές, που με το φετινό πακέτο των 100 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα 336 εκατ. ευρώ!
Τώρα οι εφοπλιστές αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή του 3577, δηλαδή να δρομολογούν τα πλοία όποτε και όπου θέλουν, για όσο διάστημα τους συμφέρει και με όσους ναυτεργάτες θέλουν.
Αυτή είναι η «λύση για βιώσιμη ακτοπλοΐα» για τους εφοπλιστές.
Για τους εργαζόμενους όμως η λύση είναι άλλη. Είναι ακτοπλοΐα χωρίς εφοπλιστές, καράβια λαϊκή περιουσία και αυτό έχει τη δύναμη να το επιβάλει μόνο η λαϊκή εξουσία.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: