Την ίδρυση γραφείου επιθεώρησης μεταλλείων και λατομείων στη Μυτιλήνη και την άμεση πρόσληψη επιθεωρητών εργασίας, για την στελέχωση του τμήματος στο Νομό "ώστε καθημερινά να υπάρχουν κλιμάκιο επιθεωρητών που θα κάνει ελέγχους", ζητάει με επιστολή που έστειλε στην Υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά το ΠΕΚ (Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο).
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Νομό, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην υποστελέχωση του τμήματος επιθεωρητών εργασίας.
Όπως υπογραμμίζεται, μόνο ένας υπάλληλος είναι σήμερα ενεργός στο τμήμα και είναι αρμόδιος για όλους τους ελέγχους σε όλο το Νομό!
«Παντελής έλλειψη ασφάλειας»
Στην επιστολή του το ΠΕΚ τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Στο Νομό Λέσβου υπάρχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες απασχολούνται εργαζόμενοι, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Λειτουργούν λατομεία, εργοστάσια έτοιμου σκυροδέματος, υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, δημόσια έργα, βιολογικοί καθαρισμοί, μηχανουργεία, βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες.
Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για το νομό μας, είναι το ΚΕΠΕΚ Ανατολικής Αττικής και Β. Αιγαίου που στεγάζεται στην Παλλήνη Αττικής.
Επίσης η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο υγιεινής και ασφάλειας στα λατομεία, είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων και Λατομείων Νοτίου Ελλάδας και στεγάζεται στον Πειραιά και αυτή τη στιγμή έχει μόνο 3 υπαλλήλους επιθεωρητές.
Το Τμήμα Επιθεωρητών Εργασίας Λέσβου, που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους (εάν τηρούνται τα νόμιμα από πλευράς εργασιακών σχέσεων), εδρεύει στη Μυτιλήνη, είναι υπεύθυνο για όλο το Νομό (Λέσβο, Λήμνο και Άη-Στράτη) και έχει μόνο 3 επιθεωρητές εργασίας. Ο ένας εξ αυτών είναι σε άδεια αυτή την περίοδο, λόγω ανωτέρας βίας και δεν υπάρχει καμία μέριμνα κάλυψης του κενού. Ο άλλος υπάλληλος είναι διευθυντής και μένει μόνο ένας να επιθεωρεί όλο το Νομό!
Παράλληλα στη Μυτιλήνη εδρεύει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Βορείου Αιγαίου, που και αυτό διενεργεί ελέγχους σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Στο Νομό μας σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του ΙΚΑ, το Δεκέμβρη του 2006 υπήρχαν 1.909 κοινές επιχειρήσεις και από αυτές οι 258 ήταν στη Λήμνο. Υπήρχαν 664 οικοδομικά έργα, από αυτά 137 στη Λήμνο - Άη Στράτη.
Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ήταν 6.380 πλήρους απασχόλησης και 2.233 μερικής απασχόλησης. Στο χώρο της οικοδομής 1.586 ασφαλισμένοι οικοδόμοι, 137 από αυτούς στη Λήμνο.
Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η μαύρη εργασία οργιάζει και είναι γνωστό σ' όλους, εκτός από αυτούς που δεν θέλουν να το ξέρουν, αμέσως - αμέσως, αβίαστα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις, όλα αυτά τα έργα, είναι αδύνατο να έχουν έστω και τον τυπικό έλεγχο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.Αυτά που ζητάμε και είναι ζητήματα που δεν παίρνουν αναβολή, είναι:
- Να φτιαχτεί γραφείο ΚΕΠΕΚ στο Νομό Λέσβου.
- Να φτιαχτεί γραφείο Επιθεώρησης Μεταλλείων και Λατομείων, για το Βόρειο Αιγαίο, με έδρα τη Μυτιλήνη.
- Να προσληφθούν άμεσα Επιθεωρητές Εργασίας για την στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Λέσβου, ώστε καθημερινά να υπάρχουν κλιμάκια επιθεωρητών, που θα κάνουν ελέγχους στο Νομό", καταλήγει στην επιστολή του το ΠΕΚ.
αναδημοσίευση από www.aiolikanea.gr
...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου