9 Ιαν 2009

NAZIM HIKMET: ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ


Την απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή και έναν από τους σημαντικότερους προοδευτικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα, Ναζίμ Χικμέτ, υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τσεμίλ Τσιτσέκ.

«Τα αδικήματα, τα οποία ανάγκασαν τις αρχές να του αφαιρέσουν, την εποχή εκείνη, την υπηκοότητα, δε θεωρούνται εγκλήματα σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος. Η οικογένειά του θα αποφασίσει εάν θα επαναπατρίσει τα λείψανά του.
Όπως σημείωνε ο «Ρ» και το 2001, όταν η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε για πρώτη φορά να ξαναδώσει στον ποιητή την υπηκοότητά του, η εξέλιξη αυτή είναι μεν καρπός του τουρκικού προοδευτικού λαϊκού κινήματος, αλλά το καθεστώς προσπαθεί να δείξει μια «νότα» «δημοκρατικότητας» και «προόδου», ώστε να έχει «άλλοθι» και η πολιτική υποστήριξής του από την ΕΕ.
Άλλωστε, τα «αδικήματα» για τα οποία κάνει λόγο ο Τσιτσέκ θεωρούνται «εγκλήματα» και από το σημερινό καθεστώς, οι πολιτικοί «πρόγονοι» του οποίου φυλάκισαν για χρόνια τον ποιητή, τον κατηγόρησαν για «προδοσία» και τον ανάγκασαν να πεθάνει εξόριστος το 1961, αφού πρώτα του στέρησαν την ιθαγένεια δέκα χρόνια πριν.


Θυμίζουμε ότι το 2000, τουλάχιστον 500.000 δημοκράτες Τούρκοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση με αυτό το αίτημα. Από το 1988, η αδελφή του ποιητή και δημιουργός του ιδρύματος «Ν. Χικμέτ», Σαμίγιε Γιαλτιρίμ, προσπαθούσε να αποδοθεί η υπηκοότητα στον Χικμέτ.

πηγή: Ριζοσπάστης, 08/01/2009

σχετικές ιστοσελίδες:

ΚΚ Τουρκίας (
http://tkp.org.tr/en)
Ίδρυμα Ν. Χικμέτ (http://www.nazimhikmetkulturmerkezi.org)

.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://enotitastablogs.blogspot.com/