Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στη νέα μονάδα της «Λεσβιγάλ», η οποία αυτή την περίοδο βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί στον ποταμό της Κάτω Πέτρας και των επόμενων αντιδράσεων των Σκαλοχωριτών.
Η απόφαση του νομάρχη, Παύλου Βογιατζή, έτσι όπως ανακοινώθηκε μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο, ήταν να δοθεί μια παράταση 15 ημερών στη μονάδα να συνεχίσει τη λειτουργία της για να διαπιστωθεί αν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να ρυπαίνει. Αν διαπιστωθεί το αντίθετο, τότε θα κλείσει μέχρι να αποκτήσει εκείνες τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για να πάψει να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μαζί με τους Σκαλοχωρίτες, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο βρέθηκαν ο δήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Φαναραδέλλης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βατός και Τάκης Τσιριπλής. Οι Σκαλοχωρίτες είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και σε κάθε ευκαιρία διατράνωναν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία του τυροκομείου της «Λεσβιγάλ» στην περιοχή τους, διότι, κατά την άποψή τους, όσα πρόστιμα και αν επιβληθούν στην επιχείρηση αυτή «ποτέ δεν πρόκειται να πάψει να ρυπαίνει το περιβάλλον».
Ποτισμένα με... τυρόγαλο
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι που δήλωσαν ότι θέλουν να κλείσει το εργοστάσιο διότι η ρύπανση που προκαλεί έχει καταστρέψει τα χωράφια τους. Σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα του χωριού, κ. Κόνσουλας, τόνισε ότι στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν 1.500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων τα οποία έχουν καταστραφεί από το τυρόγαλο που τα έχει ποτίσει.
Ακόμη ανέφερε ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν γεωτρήσεις οι οποίες δίνουν νερό για την ύδρευση οικισμών. «Αυτές οι γεωτρήσεις σύντομα θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας, μιας και το τυρόγαλο θα περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης κατάγγειλε ότι στους ελέγχους που έγιναν, «βρέθηκαν παράνομοι αγωγοί που βγαίνουν από τη μονάδα και οδηγούν ως τον ποταμό της Κάτω Πέτρας». Εκτίμησή του είναι ότι «οι αγωγοί αυτοί χρησιμοποιούνται προκειμένου να διοχετεύονται στον ποταμό ανεπεξέργαστα τα λύματα και το τυρόγαλο που παράγεται από τη μονάδα».
Πάντως ο κ. Κόνσουλας, σε αντίθεση με τους άλλους κατοίκους του Σκαλοχωρίου, τόνισε ότι δεν τους απασχολεί η λειτουργία μόνο του τυροκομείου της «Λεσβιγάλ» αλλά όλων των τυροκομείων της περιοχής, με τη ρύπανση που αυτά προκαλούν. Αίτημά του είναι να λειτουργούν τα τυροκομεία χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Κατά την άποψη των κατοίκων του χωριού, ευθύνες για την παράνομη λειτουργία της «Λεσβιγάλ» έχει η νομαρχία. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, ανέχεται την παράνομη λειτουργία της. Στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έκαναν άφηναν να εννοηθεί ότι «η νομαρχία δεν τηρεί την ίδια στάση που κράτησε στην περίπτωση του “Κολιού”».
Κριτική κι από την αντιπολίτευση
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις τοποθετήσεις των συμβούλων τους έκαναν κριτική για τη στάση της νομαρχίας απέναντι στο ζήτημα αυτό. Άφηναν κι αυτές να εννοηθεί ότι υπάρχει μεροληπτική στάση της νομαρχιακής αρχής προς την επιχείρηση του κ. Ρόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η διαδικασία των ερωτήσεων από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς το νομάρχη ήταν στην ουσία επικριτικές τοποθετήσεις.
Είναι ακόμη ενδιαφέρον ν’ αναφερθεί ότι, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως «ερωτήσεις», ήταν και το γιατί δεν έχει συμμετάσχει η νομαρχία στην προσπάθεια δημιουργίας συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος. Κι αυτό όταν το υπό συζήτηση θέμα ήταν η ρύπανση που προκαλούν τα τυροκομεία στην περιοχή της δυτικής Λέσβου...
πηγή: Ν. Μανάβης, εφημ. Εμπρός, 27/02/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου