17 Ιουν 2009

ΑΡΗΣ

"... Η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς στέλνει χιλιάδες απελπισμένους Έλληνες στρατιώτες στην Αθήνα, άλλοι δεν έχουν τρόπο να γυρίσουν άλλοι δεν έχουν καν που να πάνε. Τριγυρνούν ανέστιοι και ρακένδυτοι στους δρόμους μιας πρωτεύουσας που περιμένει με αγωνία την είσοδο του κατακτητή.Τα επεισόδια δεν λείπουν. Σε ένα από αυτά, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου κοντά στην Ομόνοια, μια μεγάλη ομάδα στρατιωτών διαμαρτύρεται για τον ξυλοδαρμό ενός συναδέλφου τους από κάποιον αστυνομικό. Το επεισόδιο παίρνει διαστάσεις καθώς μαζεύονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες για συμπαράσταση.

Μέσα στη φασαρία ένας άνδρας με πολιτικά ανεβαίνει σε κάτι σκαλιά και αρχίζει να τους μιλάει. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν τους κάνει καμιά εντύπωση. Ούτε ρωμαλέος είναι ούτε καλοντυμένος, ένας απλός δεκανέας, που μόλις έχει γυρίσει και αυτός από το Μέτωπο. Τους λέει να κρατήσουν τα όπλα γιατί ο πόλεμος δεν τελείωσε, μόλις τώρα αρχίζει.

Σίγουρα πολλοί τον θεωρούν παράφρονα. Αλλά ο Θανάσης Κλάρας, ο φλογερός κήρυκας, συνεχίζει να τους παροτρύνει να επιστρέψουν στα χωριά τους και από εκεί να συνεχίσουν τον Αγώνα. Λίγες μέρες μετά την είσοδο των Γερμανών, στις 15 Μαΐου, λέει τα ίδια σε μια ομάδα πολιτών που συγκεντρώνει την νύχτα σε ένα αλσύλλιο της Καισαριανής. Οι άνδρες τον παρακολουθούν με δυσπιστία να τους αναπτύσει τον έναν και μοναδικό τρόπο αντίστασης που βλέπει, τον ένοπλο αγώνα.
Το Αντάρτικο. Το νέο ΄21, όπως επαναλαμβάνει κάθε λίγο.

Τα λόγια του δεν φαίνεται να έχουν λογική. Η Γερμανική πολεμική μηχανή έχει ισοπεδώσει την Ευρώπη. Η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα έχουν πλημμυρίσει από πάνοπλες στρατιές, και ο κ. Κλάρας τους μιλάει για Αντάρτικο στα βουνά. Δεν τον πιστεύουν, αλλά τους αρέσει να τον ακούνε..."
Και όμως ... αυτό το αντάρτικο οδήγησε στην ...

Η έδρα της Πολιτική Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (Κυβέρνησης του βουνού), Κορυσχάδες

ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ: 27 Αυγούστου 1905 - 15 Ιουνίου 1945

"Το ηλιοβασίλεμα της 15ης Ιουνίου 1945 το άστρο του Άρη εκρήγνυται μόνο του. Ο άνθρωπος που ξανάδωσε την περηφάνια σε έναν ολόκληρο λαό, έκανε αυτό που ήξερε από την πρώτη μέρα που βγήκε στο βουνό ότι θα κάνει. Πυροβόλησε τον εαυτό του..."







Τα κείμενα σε ομοιωματικά είναι από το βιβλίο του Δ. Χαριτόπουλου "Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων" (οριστική έκδοση).

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: