11 Απρ 2009

ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

"Οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν τακτικές, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, τους δίνετε συγκοινωνίες που κάθε άλλο παρά είναι τακτικές, που είναι πανάκριβες και το ίδιο σίγουρα ανασφαλείς.

Και δεν είναι τακτικές αφού ο κόσμος των εφοπλιστών λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει. Καθορίζει τα δρομολόγια των πλοίων του όχι βέβαια στη βάση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών αλλά της παραπέρα αύξησης της κερδοφορίας του. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα αυτό στις λεγόμενες άγονες γραμμές και ας τσεπώνουν τις επιδοτήσεις.
Μαζί με τους νησιώτες μας πληρώνουν τα σπασμένα της εφοπλιστικής αυτής τακτικής και ασυδοσίας και οι ναυτεργάτες μας που είτε πετιούνται στην ανεργία - μάλιστα εκατοντάδες από αυτούς μένουν και απλήρωτοι - είτε βλέπουν να καταστρατηγούνται τα κεκτημένα με αγώνες εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια γίνονται όχι στην ώρα τους αλλά και πριν την ώρα τους. Οι τιμές τους αυξήθηκαν από το 2001 έως το 2008 ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 350%. Κοντά ένα μισθό θέλει σήμερα ο κάτοικος ενός νησιού μας για να κάνει ένα ταξίδι και το ταξίδι αυτό τις περισσότερες φορές δεν είναι στη συντριπτική πλειοψηφία ταξίδι αναψυχής, είναι ταξίδι ανάγκης για γιατρούς, κλπ. όταν έρχονται οι νησιώτες μας στα αστικά κέντρα".

Απόσπασμα από την ομιλία του Σταύρου Σκοπελίτη στα πλαίσια της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για τις συγκοινωνίες.

.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: