16 Απρ 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Τα σωματεία ψαράδων στη Λέσβο με κοινό υπόμνημά τους εκφράζουν την αντίθεση τους ως προ την υποχρέωση κατοχής ειδικής άδειας αλιείας για να μπορούν να αλιεύουν μεγάλα πελαγικά ψάρια (ξιφία και τόνο). Η απαίτηση αυτή, που θεσπίστηκε με πρόσχημα όπως πάντα τη διατήρηση των αποθεμάτων των παραπάνω ειδών ψαριών, αποτελεί ένα ακόμη περιοριστικό μέτρο που προστίθεται στα υπόλοιπα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που έχει στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

Γιατί κωφεύει στα επανειλημμένα υπομνήματα των μικρομεσαίων ψαράδων και δεν ανακαλεί την παράλογη «ειδική άδεια αλιείας για τα μεγάλα πελαγικά ψάρια» σαν προϋπόθεση άσκησης αλιείας των ειδών αυτών από μικρομεσαίους ψαράδες.
Τι μέτρα θα πάρει ώστε να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκαλούν οι μεγάλες αλιευτικές εταιρείες στα μεγάλα πελαγικά ψάρια, οι οποίες «σαρώνουν» τα πελάγη, συλλέγουν ζωντανά τα ψάρια αυτά και τα μαντρώνουν σε ιχθυοκλωβούς προς πάχυνση.
Τι μέτρα θα πάρει για να καταργήσει τις συνεχώς κλιμακούμενες υπόλοιπες απαιτήσεις σε βάρος τους, όπως π.χ. δήλωση των αλιευμάτων σε καθορισμένα λιμεναρχεία, διαφορετικά από το λιμάνι τους.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: