18 Οκτ 2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Παρέμβαση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λέσβου (ΝΑΣ) για τις συνθήκες διαβίωσης και τη διατροφή των μεταναστών στο κέντρο όπου παρουσιάστηκαν 200 κρούσματα δηλητηριάσεων πριν μερικές μέρες.

Μετά τα πρόσφατα κρούσματα δηλητηριάσεων στο Κέντρο Υποδοχής μεταναστών, στη Λέσβο, η ΝΑΣ Λέσβου πραγματοποίησε σύντομη έρευνα για τη σίτισή τους. Υπενθυμίζουμε ότι τις περασμένες μέρες εμφανίστηκαν 200 κρούσματα δηλητηριάσεων, σ' ένα κέντρο που προβλέπεται να στεγάζονται 250 άτομα και διαμένουν 800!

Η ΝΑΣ καταγγέλλει ότι οι μετανάστες σιτίζονται αποκλειστικά με κατεψυγμένες και παστεριωμένες τροφές, οι μερίδες είναι ανεπαρκέστατες και κυμαίνονται στα όρια της πείνας (125 γρ. κατεψυγμένο κοτόπουλο). Εκτός αυτών είναι περιορισμένης ποικιλίας, ενώ, για τη διατροφή που γίνεται, η τιμή της ημερήσιας δαπάνης είναι υψηλή.
Η ΝΑΣ ζητά απ' το νομάρχη να αυξηθεί η ποσότητα στα 250-350 γρ. και να αλλάξει άμεσα η διατροφή, προσαρμόζοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης σε ντόπιες φρέσκες τροφές, για μια υγιεινή και ανθρώπινη διατροφή.

Να σημειώσουμε ότι στις αρχές Οκτώβρη η ΝΑΣ έθεσε το θέμα των απάνθρωπων συνθηκών ζωής των μεταναστών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Βαγγέλης Παλαιολόγος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης και ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, Δ. Σιαμέτης, επισκέφθηκαν το κέντρο και είδαν από κοντά τις απάνθρωπες συνθήκες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ, είχαν προηγηθεί καταγγελίες του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, ενώ οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» «απηυδισμένοι από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο και την αδιαφορία των νομαρχιακών και κρατικών υπηρεσιών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κέντρο μεταναστών και το νησί».

Μετά την επίσκεψη, ο Στ. Σκοπελίτης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο Β. Παλαιολόγος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπέβαλε πρόταση (δεύτερη φορά) για ολοκληρωμένη συζήτηση και ενημέρωση, για λήψη αναγκαίων μέτρων για: Τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης. Την επάρκεια και καταλληλότητα των κτιριακών χώρων. Την ενδεχόμενη διεκδίκηση για χρηματοδότηση νέου κατάλληλου κτιρίου. Τον τρόπο διάθεσης, καταλληλότητας και επάρκειας διατροφής. Την οικονομική κάλυψη και επάρκεια πόρων. Το ρόλο, την επάρκεια οργάνων και τα καθήκοντα της Αστυνομίας.

Η πρόταση για συζήτηση έγινε αποδεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η ΝΑΣ καταθέτει και γραπτή αυτή την πρόταση και αναμένει άμεσα την υλοποίηση της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου σύμφωνα και με δέσμευση του προέδρου κ. Σ. Ψαρρόπουλου.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: