31 Οκτ 2008

ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

..
Τo νησί μας επισκέφτηκε χθες ο Σπύρος Χαλβατζής, προκειμένου να παρουσιάσει στις 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο, τις θέσεις της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος.

Ο κ. Χαλβατζής τόσο στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις 5 το απόγευμα, όσο και στην ομιλία του που ακολούθησε στο Δημοτικό Θέατρο, αναφέρθηκε στα πολλά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και πλατιά λαϊκά στρώματα, προβλέποντας όξυνση της κρίσης που ήδη εκδηλώνεται.

Το 18ο Συνέδριο θα σηματοδοτήσει τη στροφή στη δράση, την αποβολή των όποιων αδυναμιών και υποχωρήσεων, το σάλπισμά μας έχει πολλούς αποδέκτες: Την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες. Όλους όσοι υποφέρουν από τη γιγάντωση των μονοπωλίων, από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, από την αυξανόμενη εκμετάλλευση. Όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είτε συμμετείχαν είτε είχαν αποστασιοποιηθεί από τους αγώνες. Είναι ένα μαζικό κάλεσμα σε κοινό αγώνα, σε ενιαία αντεπίθεση και σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων.

Αναφορικά τώρα με την κρίση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επεσήμανε πως το πιστωτικό σύστημα είναι μοχλός της υπερπαραγωγής και της κερδοσκοπίας και συμπλήρωσε ότι είναι αστεία η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να διορθωθεί.

Χρειάζεται όχι απλά αντιπαράθεση, αλλά αποκάλυψη συστηματική του ρόλου και της θέσης του για όλα τα ζητήματα. Γιατί πολύ συχνά, ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει. Ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Δεν έχει κανένα ενδοιασμό να αλλάζει θέσεις σε διάφορα προβλήματα. Είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η θέση του δικού μας κόμματος είναι εντελώς αντίθετη.

Ακόμα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα πρόσωπα που έχει στηρίξει, στηρίζουν από την πλευρά τους αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων των δυο μεγάλων κομμάτων. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τόσο απλά θέματα, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο κυβερνητικής προοπτικής. Δεν μας ενδιαφέρουν Κυβερνήσεις που απλά θα διαχειρίζονται τον καπιταλισμό.

Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα επιβάλλεται να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, να οργανώσουν την αντιμονοπωλιακή συμμαχία για να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν, απορρίπτοντας τον "ευρωμονόδρομο", τις επιλογές του κεφαλαίου.
Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και εξαγγέλλουν τα στελέχη της, ούτε την επερχόμενη οικονομική κρίση μπορούν να αποτρέψουν, ούτε τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να προστατεύσουν από τις συνέπειες.

Αντιθέτως, φορτώνουν τα βάρη στο λαό προκειμένου να προστατευτούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων δεν μπορεί να σταματήσει με μέτρα πτωχοκομείου και με συμφωνίες κυρίων, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όσο μεγάλο ψέμα ήταν ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου συμφέρει και το λαό, άλλο τόσο ψέματα είναι ότι μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις στην αγορά και κρατικές παρεμβάσεις σήμερα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην υπόθεση Βατοπεδίου υπογραμμίζοντας ότι η θέση του ΚΚΕ είναι να ανακληθούν όλες οι διαδικασίες των συναλλαγών και των ανταλλαγών και να δημευθούν οι μεγάλες εκτάσεις που διεκδικούνται είτε από μοναστήρια είτε από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα δάση, οι παραλίες τα βουνά είναι εθνική και λαϊκή περιουσία και πρέπει να ανήκουν στο κράτος.

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: