18 Οκτ 2008

FARC-EP - ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ


Γιατί οι ΗΠΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ δεν μπορούν να νικήσουν τους αριστερούς αντάρτες FARC-EP

Το αριστερό αντάρτικο κίνημα στην Κολομβία γεννήθηκε πριν 44 χρόνια με το όνομα FARC-EP.

Οι FARC-EP ήταν και είναι: «η λαϊκή και επαναστατική απάντηση στη θεσμική και παραθεσμική κρατική τρομοκρατία, στην επαίσχυντη ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις μας, στην αρπαγή της γης σε λίγα χέρια, στις βαθιές κοινωνικές αδικίες που υπάρχουν και στην ανελέητη διαφθορά της ολιγαρχίας της Κολομβίας. Σαν επαναστάτες θέλουμε και αγωνιζόμαστε για τη συμφιλίωση της Κολομβιανής οικογένειας και την οικοδόμηση ενός δίκαιου κοινωνικού ιστού, όμως η ολιγαρχία αυτό το απαίσιο μείγμα προνομιούχων που κατέχουν περιουσίες, τεράστια αγροκτήματα, αποθέματα χρυσού και πολιτική εξουσία, δε θέλησε ούτε θέλει να μοιραστεί το παραμικρό από τα προνόμιά της με το λαό. Γι΄ αυτό υπεκφεύγει από κάθε πραγματική δυνατότητα για συμφωνία ειρήνης».


(Απόσπασμα από την επιστολή της Γραμματείας των FARC-EP προς όλα τα στελέχη και τα μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας – Στρατός του Λαού).

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, έστω κι από αυτό το μικρό κομμάτι της επιστολής, οι αριστεροί αντάρτες των FARC-EP κάθε άλλο παρά τρομοκράτες είναι όπως τους χαρακτηρίζουν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ. Τι σημαίνει ασφαλώς ΗΠΑ για όλους τους λαούς του πλανήτη είναι γνωστό καθώς δοκιμάζουν ή δοκίμασαν στην πλάτη τους την ιμπεριαλιστική τους νέα τάξη πραγμάτων αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ΕΕ ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ έχοντας εντάξει τους FARC-EP στη διεθνή τρομοκρατία.


Οι FARC-EP δεν είναι τρομοκράτες

Αν και οι FARC-EP επιδιώκουν μια ανθρωπιστική συμφωνία με την αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε η οποία να βάζει κάποιους ξεκάθαρους κανόνες για τον άμαχο πληθυσμό, υποχρεωτικούς και στα δύο μέρη, το αντιδραστικό καθεστώς του Ουρίμπε αρνείται να συμβιβαστεί σε μία συμφωνία που θα φέρει την ειρήνη στην Κολομβία.
Ο Ουρίμπε - με τις πλάτες των Βορειοαμερικανών ιμπεριαλιστών- εντείνει τη βία και την τρομοκρατία σε βάρος του λαού της Κολομβίας ενισχύοντας τις φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις (όπως των AUC) που άμεσα καθοδηγούνται και εποπτεύονται από τη CIA.
Το φασιστικό καθεστώς, με τους παραστρατιωτικούς δεν θέλει μια ανθρωπιστική συμφωνία ούτε ειρήνευση (έτσι προστάζουν τα αφεντικά στην Ουάσιγκτον) αντίθετα πάγια θέση τους είναι η εξόντωση των αριστερών ανταρτών της Κολομβίας και όσων τους στηρίζουν.

«Οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) πάντα επιδίωκαν και επιδιώκουν τη δημοκρατική ειρήνη μέσα από τον πολιτισμένο δρόμο του διαλόγου εδώ και 44 χρόνια, αυτή είναι η επαναστατική τους άποψη και αυτό υπαγορεύουν οι αρχές τους.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον ηγέτη των FARC-EP, Αλφόνσο Κάνο, που υπογράφει την επιστολή, να εκφράσει τις αρχές, τις θέσεις του αριστερού αντάρτικου της Κολομβίας:
«….
Η ένοπλη εξέγερση, ο ανταρτοπόλεμος, η παρανομία και η συνωμοτική δουλειά βασικά είναι η απάντηση στη θεσμική βία που από το θάνατο του Απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ ασκούν οι ισχυροί ενάντια στις μάζες που αγωνίστηκαν για ελευθερία, γη, δουλειά, δικαιοσύνη, δημοκρατία και κυριαρχία.
Στην αναζήτηση αυτών των στόχων δεν πρόκειται ποτέ να αποθαρρυνθούμε
».

Σε άλλο σημείο της η επιστολή αναφέρεται στη βία και τρομοκρατία του καθεστώτος Ουρίμπε που μέρα με τη μέρα εντείνεται και απευθύνει προσκλητήριο στις κοινότητες της Κολομβίας.
«….Να καταγγείλουν τη στρατιωτική επίθεση της κυβέρνησης, που πίσω από την κάλυψη της σύγκρουσης με το αντάρτικο, σφαγιάζει αμάχους για να τους παρουσιάσει σαν αντάρτες, σαρώνει καλλιεργητές, κτήματα και προστατευόμενα δάση με τους βομβαρδισμούς, δημιουργεί εκτοπισμένους διώχνοντας τους αγρότες από τη γη τους και τρομοκρατώντας όσους διαμαρτύρονται με άμεσες απειλές, επιθέσεις και εγκλήματα. Θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να ενημερώσουμε για τις εκατοντάδες καθημερινές μάχες που διεξάγουμε σε πόλεις και χωριά, γιατί το καθεστώς κρύβει την τρομερή πραγματικότητα του πολέμου, τις απώλειες του και τα πισωγυρίσματα, προκείμενου να μεταφέρει ένα ανύπαρκτο κλίμα επίσημου ελέγχου στο εθνικό έδαφος…..».


Οι ΗΠΑ όπως αναφέρει σε άλλη παράγραφο η επιστολή, χρησιμοποιεί την Κολομβία σαν «πολιορκητικό κριό», στα πλαίσια των σχεδίων της για στρατιωτική επίθεση ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής (σ.σ. Βενεζουέλα, Βολιβία…) στην προσπάθεια της να ανακτήσει την φθαρμένη ιμπεριαλιστική ηγεμονία της.

Και καταλήγει το κείμενο:
«….Σύντροφοι η σπάθα του Μπολιβάρ παραμένει έξω από το θηκάρι της στα χέρια όλων εκείνων που, όπως εμείς, δε θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κυριαρχία, που αποτελούν την πραγματική βάση που ονειρευόμαστε όλοι οι Κολομβιανοί.
Θερμός χαιρετισμός σε όλους,

Για την Γραμματεία Αλφόνσο Κάνο».

Πολύ σημαντικό πολιτικά το κείμενο της επιστολής, μας αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των ηρωικών ανταρτών της Κολομβίας, που κόντρα στις θύελλες που «έσπειραν» και «σπέρνουν» οι Αμερικανό-Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, αγωνίζονται για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη από τα δεσμά των ΗΠΑ, μια δημοκρατική Κολομβία.
Εμείς τασσόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστεκόμαστε στους λαϊκούς αγωνιστές του αντάρτικου της Κολομβίας που εδώ και 44 χρόνια δίνουν το αίμα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Να γιατί οι ιδέες του Σιμόν Μπολιβάρ, του Τσε Γκεβάρα και τόσων άλλων αγωνιστών (επώνυμων και ανώνυμων) είναι πανανθρώπινες, αιώνιες, οι λαοί θα ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Α. Βλαστάρης, Νέο Εμπρός 15/10/2008


Τι γίνεται στην Κολομβία; - Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς σε όλη τη χώρα.

Το αντιδραστικό - φασιστικό και αμερικανόδουλο καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Με την μερική αναστολή άρθρων του συντάγματος της Κολομβίας -που σημαίνει περιστολή των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού της Κολομβίας- ο Ουρίμπε θα εντείνει το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας σε βάρος του Κολομβιανού λαού.
Πρόσχημα του Ουρίμπε είναι η απεργία διαρκείας των δικαστικών υπαλλήλων της χώρας (σ.σ. διαρκεί πάνω από 37 ημέρες) που οδήγησε σε παράλυση το δικαστικό σύστημα.

Το ΚΚ Κολομβίας αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επέβαλε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με στόχο την καταστολή των λαϊκών αγώνων που είναι σε εξέλιξη. Εκτός από τους δικαστικούς υπαλλήλους, σε απεργία διαρκείας είχαν προχωρήσει οι εργάτες γης που μάζευαν το ζαχαροκάλαμο αλλά εξίσου εκρηκτική είναι και η κατάσταση στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το λαϊκό κίνημα στον αγώνα
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: