25 Νοε 2008

10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 23 Νοέμβρη, οι εργασίες της 10ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και φιλοξενήθηκε από το ΚΚ Βραζιλίας.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 64 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία του οποίου αποτελούνταν από τους Δημ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και Ν. Σερετάκη μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Θυμίζουμε ότι το θέμα της Συνάντησης αυτής, που έγινε για πρώτη φορά στην αμερικανική ήπειρο, ήταν: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Ψηφίσματα και αποφάσεις
Η Συνάντηση υιοθέτησε ψήφισμα αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ανακοίνωση για τη διεθνή οικονομική κρίση. Επίσης, τα κόμματα υπέγραψαν μια σειρά ψηφισμάτων αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών, για την Παλαιστίνη, για τις απειλές κατά του Ιράν, για την Κορέα, ενώ το ΚΚ Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση Τύπου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται μια σειρά κοινές δράσεις για το 2009.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:
- Βδομάδα δράσης, με αφορμή την οικονομική κρίση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
- Βδομάδα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη νίκη της επανάστασης.
- Δραστηριότητες, με αφορμή τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ.
- Δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με αποστολή αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συνάντησης στη Γάζα κλπ.

Άποψη από τη μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στη Λατινική Αμερική

Ανοιχτή εκδήλωση αλληλεγγύης στη Λατινική Αμερική
Παράλληλα με τις εργασίες, το Σάββατο 22 Νοέμβρη το βράδυ έγινε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε κλειστό γυμναστήριο του Σάο Πάολο, όπου μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΚ Βραζιλίας Ρενάτο Ραμπέλο και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες από το ΚΚ Κούβας, το Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, το Κολομβιάνικο ΚΚ, η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Σοκόρο Γκόμες, ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας, εκπρόσωποι του Κόμματος Εργαζομένων Βραζιλίας, του Βραζιλιάνικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Βραζιλίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαθητών Βραζιλίας, του MAS Βολιβίας και εκπρόσωπος λαϊκού κόμματος της Παραγουάης.

Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας
Επίσης, χτες, συνεδρίασε εκ νέου στο Σάο Πάολο, η Ομάδα Εργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ, που έκανε μια πρώτη θετική εκτίμηση της 10ης Διεθνούς Συνάντησης και συζήτησε την προώθηση των κοινών δράσεων που αποφασίστηκαν. Αποφασίστηκε, επίσης, η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που θα καθορίσει το θέμα, τον τόπο και την ημερομηνία διεξαγωγής της 11ης Διεθνούς Συνάντησης του 2009, να γίνει στην Αθήνα, φιλοξενούμενη από το ΚΚΕ.

Ριζοσπάστης, 25/11/2008
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: