18 Νοε 2008

16η ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ


Στη 16η ημέρα η απεργία πείνας, με δύο νεκρούς και μία απόπειρα αυτοκτονίας

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η πανελλαδική κινητοποίηση των κρατουμένων με απεργία πείνας και αποχή από το συσσίτιό τους και μέχρι τώρα μετράμε δύο θανάτους και μια απόπειρα αυτοκτονίας τις ημέρες της κινητοποίησης. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κωφεύει στις κραυγές των απελπισμένων και επιδίδεται σε μια προσπάθεια να μειώσει την κινητοποίησή τους με σκόπιμες φημολογίες για δήθεν φθίνουσα πορεία του αγώνα τους.

Την απόπειρα αυτοκτονίας του 24χρονου Χρ. Τσιμπάνη στις φυλακές Δομοκού, καθώς και τους θανάτους - τις προηγούμενες μέρες - των Δ. Βουβάκη και Ν. Μπαρδάκη στις φυλακές της Χίου και Γρεβενών αντίστοιχα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να τις υποβαθμίσει.
Έτσι, για τους θανάτους αφήνει να εννοηθεί ότι τα θύματα ήταν τοξικοεξαρτημένοι, ενώ για την απόπειρα αυτοκτονίας το θύμα είχε ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Τσιμπάνης βρέθηκε κρεμασμένος από σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Δομοκού, όπου διευθυντής είναι ο Αντ. Αραβαντηνός. Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λαμίας και νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση.

Όπως, όμως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και αν ακόμη ήταν έτσι, η πραγματική του θέση δεν ήταν στα κελιά, αλλά σε θεραπευτικά κέντρα.
«Είναι ντροπή, συνεχίζει η Πρωτοβουλία, οι πραγματικοί θύτες να δαιμονοποιούν τα θύματά τους, να τα διασύρουν για να κρύψουν το σαθρό τους οικοδόμημα».
Στο μεταξύ, η κινητοποίηση των κρατουμένων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι για την υγεία των χιλιάδων απεργών πείνας κρατουμένων. Τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν απορριφθεί από τους κρατούμενους ως ανεπαρκή.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους για συνάντηση στον Κορυδαλλό με την πανελλαδική επιτροπή κρατουμένων, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Αντί για συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Γκλέτσος πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στις φυλακές της Λάρισας, όπου συναντήθηκε με ομάδες κρατουμένων και τους διαβεβαίωσε ότι «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα αιτήματά τους»!

Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Σ. Χατζηγάκης δε λύνουν το πρόβλημα. Παράλληλα, ζητεί την παραίτηση του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Φυλακών και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποστεωμένες αντιλήψεις, καθώς αρνείται το δικαίωμα στους δικηγορικούς συλλόγους να επισκέπτονται τις φυλακές.

Ριζοσπάστης - 18/11/2008

Συνέντευξη τύπου της ΔΗΜ.ΣΥ.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: