6 Νοε 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ


Η επιτυχημένη διοργάνωση της Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο και η ευρύτερη αποδοχή και απήχησή της στο νησί μας έδειξε ότι έχει καθιερωθεί πλέον ως παλλεσβιακός φθινοπωρινός θεσμός.

Η φετινή Γιορτή του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά την Κυριακή 09/11/2008. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

09:00 : Προετοιμασία για ψήσιμο και βράσιμο καστάνων με άναμμα φωτιάς, στην πλατεία αγοράς, στις εισόδους και στα κεντρικά σημεία του χωριού.

10:30 : Στην Πλατεία Αγοράς, στην Πλατεία Δημαρχείου, στο Σταυρί και στο Καμπούδι θα διατίθονται δωρεάν ψημένα και βραστά κάστανα, καθώς και γλυκά από κάστανο (κορμός, κεικ, τάρτα, καστανόψωμα, καστανόπταρα κλπ) του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες μπορούν να αγοράζουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου (μήλα. τραχανά, τυριά κλπ) από μαγαζάτορες και μικροπωλητές.
Στην Πλατεία Δημαρχείου και στην Πλατεία Αγοράς θα λειτουργούν εκθέσεις προϊόντων καστανιάς, μέσων καστανοσυλλογής, ξυλόγλυπτων από ξύλο καστανιάς καθώς και περίπτερο του ΚΠΕ Ασώματου με ενημερωτικό υλικό το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες.




























11:30 : Περιήγηση και ξενάγηση σε μονοπάτια του καστανιώνα. Μετά το τέλος του περιπάτου, ο κόσμος μπορεί να γευματίσει και να κάνει βόλτα στα γραφικά καλντερίμια της Αγιάσου.

16:00 : Περιήγηση στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάσου με μουσική και τραγούσι ("Πατινάδα"), που θα καταλήξει στο Αναγνωστήριο Αγιάσου.

17:00 : Εκδήλωση στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου που θα περιλαμβάνει:
- Χαιρετισμό του Δημάρχου Αγιάσου Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη,
- Ομιλίες με ταυτόχρονη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού:
α) Του κ. Νίκου Σουλακέλλη, αναπληρωτή καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και του κ. Στρατή Καζαντζή, γεωπόνου, με θέμα "Παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη του Αγιασώτικου Καστανιώνα",
β) Εκπροσώπου του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου με θέμα "Τα μανιτάρια της περιοχής του ορεινού όγκου Ολύμπου",
γ) Του κ. Προκόπη Μαϊστρέλλη, δασκάλου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασώματου Ευεργέτουλα (Κ.Π.Ε.) με θέμα: "Ο Αγιασώτικος Καστανιώνας μέσα από τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κ.Π.Ε. Ασωμάτου Ευεργέτουλα",
- Σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο της κας Μαρίας Ε. Αϊβαλιώτου με θέμα: "Καστανοπαίδι",
- Πρόγραμμα παραδοσιακών σκοπών της Λέσβου και της Μικρασίας από τα "Σαντούρια" του Αναγνωστηρίου.

Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις: Το Αναγνωστήριο Αγιάσου "Η Ανάπτυξη", το Κέντρο Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης Ασώματου Ευεργέτουλα Λέσβου, ο Αγροτομεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγιάσου.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: