21 Νοε 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Στις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις σημερινές απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης αντιπροσωπείας του Κόμματος με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», Παναγιώτης Λάμπρου και Σοφία Βογιατζή, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος για την κατάσταση και τόνισαν ότι κρίνουν τα μέτρα «δειλά και ανεπαρκή». Είπαν ακόμα πως δεν αγγίζουν το βασικό κορμό των κρατουμένων, ενώ θα παραμείνουν άθλιες οι συνθήκες κράτησης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.

Η Β. Νικολαΐδου χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές θα επανέλθει με μεγαλύτερη οξύτητα. Ακόμα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση για την κινητοποίηση των κρατουμένων και με την Ερώτηση για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.
Αναφερόμενη στα μέτρα μείωσης του χρόνου παραμονής στις φυλακές υπογράμμισε ότι δε θα έχουν καμιά αξία αν δε συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης των αποφυλακισμένων, απεξάρτησης των τοξικοεξαρτημένων και πρόληψης της εξάρτησης. Με τα κυβερνητικά μέτρα το πρόβλημα επανένταξης των κρατουμένων θα μετατεθεί στους ίδιους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, με κίνδυνο υποτροπής τους. Αλλωστε, περίπου τα 4/5 των κρατουμένων επανέρχονται στις φυλακές.
Είπε δε πως είναι επικίνδυνο η κίνηση του υπουργείου να εφαρμόσει το μέτρο της χρήσης υποκατάστατων ουσιών στις φυλακές. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για τις πειθαρχικές ποινές, τα οποία δε συνοδεύονται από ενέργειες αύξησης του σωφρονιστικού και του επιστημονικού προσωπικού των φυλακών και την κατάργηση του άβατου για τους εκπροσώπους κοινωνικών - επιστημονικών φορέων και κομμάτων.

Η Β. Νικολαΐδου πρόσθεσε ότι παραπέμπεται στις καλένδες το αίτημα για ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των κρατουμένων στο δημόσιο σύστημα υγείας (σ.σ. η βουλευτής τόνισε ότι από τον περασμένο Γενάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί για τη ρύθμιση αυτού του προβλήματος), ενώ απουσιάζουν μέτρα για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των ανηλίκων, όπως και της αυθαίρετης και καταχρηστικής φυλάκισης των αλλοδαπών.
Ριζοσπάστης, 21/11/2008
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: