20 Νοε 2008

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ

απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα στις τράπεζες.

"Ωραία, να πάρουμε ότι πρέπει να τονωθεί η ζήτηση, που είναι μια πλευρά του ζητήματος. Δεν υπάρχει πρόβλημα υποκατανάλωσης με την έννοια ότι φταίει η υποκατανάλωση. Είναι συνέπεια της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας, της ανεργίας, κλπ.

Βεβαίως, πρέπει να πάρουμε μέτρα να τονώσουμε τη ζήτηση. Που σημαίνει απόκρουση των συνεπειών στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, αλλά και βοήθεια, αν θέλετε, και στους μικρούς επιχειρηματίες. Κατ' αρχήν, τι Ταμείο Φτώχειας;

Εμείς προτείνουμε το εξής:

- Αυτοί που είναι υπερχρεωμένοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, όχι να πάρουν ένα, δύο χρόνια. Αυτό το περίφημο Ταμείο Φτώχειας να είναι και πολύ συγκεκριμένο, να τους χαρίσει τα δάνεια. Αφού ζουν κοινωνικές συνέπειες να πάρουμε πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Σε ένα χρόνο θα λύσουν το πρόβλημα; Αν άμεσα πέσει μισή μονάδα το επιτόκιο, τι έγινε;

- Να πάρουμε πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τους φτωχούς και τους ανέργους. Εμείς ζητάμε γενναίες αυξήσεις. Η κυβέρνηση να βάλει ζήτημα και να ξεκινήσει από το δημόσιο, που έχει και την άμεση ευθύνη και να πει στους επιχειρηματίες "αυξήσεις". Δε θέλουν. Εμ, θα συγκρουστείς μαζί τους.

- Εμείς επιμένουμε στον κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ. Θέλουμε να τονώσουμε τη ζήτηση; `Η θέλουμε να βρούμε καινούρια πελατεία στις τράπεζες; Διότι αυτό έχουμε καταλάβει. Οταν προτείνουμε κρατικοποίηση της Εθνικής, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τελικά τι προτείνουμε; Πάλι να είμαστε ενσωματωμένοι στη λογική των δανείων και όχι στη λογική να μη δανείζομαι. Και μιλάμε για τα λαϊκά στρώματα, γιατί οι επιχειρηματίες θα δανείζονται πάντα, από τη φύση τους. Πάντα θα έχουν δάνειο. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που δε δανείζεται. Αν θέλουμε ριζοσπαστικά μέτρα, να πάμε σ' αυτά. Θα πω και για την κρατικοποίηση τραπεζών.

- Βεβαίως και επίδομα θέρμανσης, αλλά κατάργηση των φόρων που βαραίνουν τα καύσιμα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Εμείς έχουμε προτείνει αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για το άτομο και 30.000 ευρώ για την οικογένεια. Να εξετάσουμε και παραπάνω, άμα θέλουμε να τονώσουμε τη ζήτηση. Γιατί κατά τη γνώμη μας δε γίνεται προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση.

- Μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης. Όχι να χαιρόμαστε γιατί ο κ. Αθανασόπουλος εισάκουσε την κυβέρνηση και κάνει πιο μικρές αυξήσεις.

- Μείωση των στρατιωτικών δαπανών που πάνε για εξοπλιστικά, επιθετικά προγράμματα.

- Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου. Ούτε ίση φορολογική πολιτική που λέει ισότιμα. Τι "ισότιμα"; Όταν οι άλλοι είναι άνισοι το να έχει το ίδιο ποσοστό, το 15%, η φορολογία σημαίνει πάλι χάρισμα στο κεφάλαιο.

- Αναπροσανατολισμό του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

- Πρόγραμμα κάλυψης 100% της χώρας σε παιδικούς σταθμούς.

- Άμεσες προσλήψεις τώρα, όχι θα προσλάβουμε χίλιους και δύο χιλιάδες, στα νοσοκομεία. Επενδύσεις να παράγονται είδη εδώ στην Ελλάδα. Εδώ δεν έχουν γάζες τα νοσοκομεία και έχουν σταματήσει να λειτουργούν γιατί τους λείπουν οι γάζες και τα βαμβάκια. Λες και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε κρατικό εργοστάσιο που να τα παράγει αυτά και όχι με στόχο την κερδοφορία. Και είναι έξω από τα νοσοκομεία οι εργοδότες και οι πολυεθνικές, οι ιδιοκτήτες και λένε "θέλουμε τα λεφτά μας". Αυτό το πράγμα γίνεται σήμερα.

- Εγγυημένες τιμές για την αγροτιά και επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή, όχι ανεξάρτητα από την παραγωγή. Στήριξη των συνεταιρισμών. Φθηνά καλλιεργητικά εφόδια. Να πάει να πληρώσει το κράτος στο κάτω κάτω τη διαφορά.

- Φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων με βάση τον τζίρο.

- Κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, των αποθεματικών, κλπ. Να βγουν ομόλογα για τα ασφαλιστικά ταμεία με το ανώτερο επιτόκιο και παίρνοντας υπόψη τον πληθωρισμό. Κρατικά ομόλογα να δώσετε στις τράπεζες".
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: