2 Νοε 2008

ΛΗΜΝΟΣ - ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΣ: ΜΑΡΑΣΜΟΣ & ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ


Μαραζώνει η φτωχή αγροτιά
Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι των δύο νησιών αντιμετωπίζουν, καθημερινά, τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η μείωση της αγροτικής παραγωγής, ο μαρασμός της φτωχής αγροτιάς, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, η απομόνωση απ' την υπόλοιπη χώρα λόγω της «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα προβλήματα Παιδείας και Υγείας δεν είναι «απλές» εκφράσεις για τους 15.000 κατοίκους της Λήμνου και τους κατοίκους του Αϊ Στράτη. Είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουν καθημερινά.

Οι συνθήκες στην αγροτοκτηνοτροφία, στην αμπελοκαλλιέργεια και στην αλιεία - τις κύριες ασχολίες των κατοίκων - χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν. Με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη μια, και με τη στάση των συμβιβασμένων στο μεγάλο κεφάλαιο, πλειοψηφίες των ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), από την άλλη, οι αγρότες της Λήμνου βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Το Λιμάνι της Μύρινας


Η παραγωγή μειώνεται (στη Λήμνο παράγεται το τυρί ονομασίας «Καλαθάκι» και από τα σταφύλια τα κρασιά «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» και «Καλαμπάκι») και η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

* Από το Σεπτέμβρη του 2003 έως το Σεπτέμβρη του 2004 παρήχθησαν 3.000 τόνοι σταφύλια και η τιμή που δόθηκε ήταν 35 λεπτά το κιλό.
* Το διάστημα Σεπτέμβρης 2004 - Σεπτέμβρης 2005 παρήχθησαν μόλις 2.500 τόνοι και η τιμή ήταν 25 λεπτά ανά κιλό.
* Το διάστημα Σεπτέμβρης 2006 - Σεπτέμβρης 2007 παρήχθησαν 3.000 τόνοι και η τιμή ήταν 28 λεπτά ανά κιλό. Οι τιμές αντιστοιχούσαν στις τιμές του 1985.
* Το διάστημα Σεπτέμβρης 2007 - Σεπτέμβρης 2008 παρήχθησαν 2.500 τόνοι και η τιμή είναι 43 λεπτά ανά κιλό.

Πολλαπλές οι ζημιές της αγροτικής οικογένειας

Η ζημιά της αγροτικής οικογένειας πολλαπλασιάζεται με την τεράστια άνοδο της τιμής λιπασμάτων, καυσίμων, γεωργικών μηχανημάτων, τα μεροκάματα που ξοδεύει ένας παραγωγός για να καρπίσει ένα αμπέλι, τη χρονοβόρα και λειψή καταβολή των επιδοτήσεων, το γεγονός ότι μετά από ένα χρόνο γίνεται η καταβολή του ποσού από την ΕΑΣ και τους ιδιώτες στους παραγωγούς.

Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερχρέωσαν τις αγροτικές ενώσεις, με την αντιαγροτική πολιτική τους και αρνούνται να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΕΑΣ. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν με διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, δισεκατομμύρια στους ιδιώτες για να δημιουργήσουν οινοποιεία (ήδη λειτουργούν 7 ιδιωτικά οινοποιεία).
Ο αμπελοκαλλιεργητικός Σύλλογος, με ευθύνη των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αδρανοποιήθηκε, ενώ την ίδια ώρα η ΑΤΕ βάζει ληστρικά επιτόκια και αποικιοκρατικούς όρους για τη χρηματοδότηση της ΕΑΣ, όπως μείωση του προσωπικού, πώληση κτιρίων και αποθηκών που ανήκουν στην ΕΑΣ, μη εξαγγελία τιμών.

Η ΠΑΣΥ και το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΑΣ που δρα μέσα απ' τις γραμμές του ΠΑΜΕ αντιστάθηκαν και αντιστέκονται δυναμικά στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης. Να σημειώσουμε ότι μόνο τα τελευταία χρόνια ξεπουλήθηκε το σφαγείο της ΕΑΣ σε ιδιώτη, το εκκοκκιστήριο και οι αποθήκες στα χωριά σε ιδιώτες, ενοικιάστηκε σε ιδιώτη το τυροκομείο για 20 χρόνια και σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το οινοποιείο (ό,τι απέμεινε στην ΕΑΣ) ενδιαφέρεται επιχειρηματίας του κλάδου και οι 50 εργαζόμενοι είναι στον αέρα.

Λιγοστεύουν οι κτηνοτρόφοι

Όσον αφορά την κτηνοτροφία στο νησί υπάρχουν 60.000 αιγοπρόβατα, 2.000 αγελάδες και μοσχάρια. Από την αρχή του 2008 πουλήθηκαν έξω από το νησί 42.000 ζωντανά αμνοερίφια. Έχουν σφαχτεί από το ιδιωτικό σφαγείο 10.000 και από άλλους ιδιώτες 10.000.

Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ είναι η δραματική μείωση των κτηνοτρόφων στο νησί, ιδιαίτερα των νέων. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνονται τα κοπάδια των κτηνοτρόφων σε λίγα χέρια. Ενδεικτικά: Φέτος το πρόβειο γάλα πουλήθηκε 90 λεπτά ανά κιλό και το κατσικίσιο 50 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρυσι πουλήθηκε στα 75 λεπτά και 35 λεπτά αντίστοιχα. Αύξηση μόλις 15 λεπτά ανά κιλό.
Ένα ακόμα ζήτημα της αγροτοκτηνοτροφίας είναι το πρόβλημα του μεγάλου πληθυσμό των αγριοκούνελων και οι καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειες και σε όλη τη φυτική παραγωγή του νησιού. Για το θέμα αυτό τα μέτρα είτε έχουν αποτύχει παταγωδώς είτε έχουν αποδειχθεί υποσχέσεις.

Μόνο με τις κινητοποιήσεις του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και της ΠΑΣΥ Λήμνου δόθηκαν ορισμένες αυξήσεις στο γάλα και κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις για τα κουνέλια. Τα αιτήματα της ΠΑΣΥ για τιμή ασφαλείας στο γάλα 1,2 ευρώ και τιμή ασφαλείας για τα σταφύλια, τέτοια που να εξασφαλίζει το κόστος του παραγωγού και να του αφήνει ένα λογικό κέρδος, δεν έγιναν αποδεκτά.


Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των αγροτών. Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση

Γ.Χ.


Απολύσεις και απομόνωση...

Οι κάτοικοι της Λήμνου ζουν με τις απολύσεις, την απομόνωση και τα προβλήματα Υγείας και Παιδείας.

Οι απολύσεις, η ανεργία, η υποαπασχόληση, όλα τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών υπάρχουν στη Λήμνο και τον Αϊ - Στράτη. Η πλειοψηφία των κατοίκων ζει με δάνεια, η «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας έχει εντείνει την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη χώρα και τα προβλήματα Υγείας και Παιδείας είναι μόνιμα.

Στα εργασιακά θέματα υπάρχουν, ήδη, μαζικές απολύσεις. Σε κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού έχασαν τη δουλειά τους δεκάδες εργαζόμενοι. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Τοπική Διοίκηση, σε σύσκεψη που έκανε το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ήταν του τύπου: Αυτά έχει η πρόοδος... και απολύσεις και ανεργία!.


Με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, διοργανώθηκαν συλλαλητήρια με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων.
Σοβαρά εργασιακά προβλήματα υπάρχουν και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι, το ΠΑΜΕ «έσπασε» την εργοδοτική τρομοκρατία και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους και τις θέσεις του. Μετά από αυτό, αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων μελών - ιδιαίτερα γυναικών - στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων.

Καμπάνια ενημέρωσης των μεταναστών

Στο νησί υπάρχουν περίπου 1.000 οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες απασχόλησης, ανασφάλιστοι και με χαμηλά μεροκάματα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των μεταναστών από το Σωματείο Οικοδόμων και περίπου 200 μετανάστες είναι μέλη του. Χρόνιο αίτημα των σωματείων του νησιού είναι η δημιουργία Γραφείου ΟΑΕΔ και Επιθεώρησης Εργασίας στη Λήμνο, καθώς και Γραφείου ΥΠΑΔ για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου.

Στη Λήμνο, σε σύνολο 15.000 κατοίκων, οι 2.500 περίπου είναι εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά. Υπάρχουν 200 ξενοδοχοϋπάλληλοι, 1.000 οικοδόμοι, 300 ιδιωτικοί υπάλληλοι, 100 εργαζόμενοι ΟΤΑ, 200 σε ΔΕΚΟ και ΕΛΤΑ, 150 σε νοσοκομεία, 50 στο Επαρχείο, 30 σε ΕΑΣ, 400 είναι εκπαιδευτικοί.

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας

Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες της Λήμνου και του Αϊ - Στράτη βιώνουν έντονα τα οξυμένα προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τις συχνές βλάβες των παλιών καραβιών, τα λίγα δρομολόγια το χειμώνα που βάζουν το νησί σε απομόνωση, τα πανάκριβα εισιτήρια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας είναι τα παρακάτω:

Η εταιρεία ΣΑΟΣ έχει μειώσει κατά 2 τα δρομολόγια για Καβάλα και κατά 1 τα δρομολόγια για Λαύριο, ενώ έκοψε το δρομολόγιο για Κύμη. Ταυτόχρονα, αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων κατά 8% και αρνείται να εκδίδει μειωμένα φοιτητικά εισιτήρια, τη στιγμή που έχει εισπράξει παχυλές επιδοτήσεις από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η εταιρεία GA FERRIES έχει μειώσει κατά 3 τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη και έχει αυξήσει κατά 30% τις τιμές των εισιτηρίων για την τρίτη θέση.

Ελλείψεις σε Παιδεία - Υγεία


Στη Λήμνο λειτουργούν 2 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, 15 νηπιαγωγεία, 16 δημοτικά σχολεία, 3 γυμνάσια, 2 λύκεια, 2 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ. Ακόμη, λειτουργούν ένα Ειδικό Σχολείο, ένα ΕΕΕΚ, ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ένα δημόσιο ΙΕΚ. Στον Αϊ - Στράτη λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο Αϊ - Στράτης

Τα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ελλείψεις του προσωπικού, αλλά και με τις κτιριακές υποδομές, κυρίως στη Μύρινα.
Σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας, λείπουν από τα δημοτικά σχολεία της Λήμνου εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, μουσικοί, δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, ενώ δε λειτουργούν τάξεις υποδοχής αλλοδαπών μαθητών, παρόλο το μεγάλο αριθμό μεταναστών στο νησί.

Η Λήμνος δεν «ξεχωρίζει» και στον τομέα της Υγείας. Στο νοσοκομείο της Λήμνου, όπως και στα περισσότερα της χώρας, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό). Πολλοί κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν ότι, ενώ υπάρχει στο νοσοκομείο αξονικός τομογράφος, οι ασθενείς που χρειάζονται αξονική τομογραφία στέλνονται από τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά κέντρα του νησιού για να κάνουν αυτήν την εξέταση.

Τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα Υγείας

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων του νησιού, η τοπική επιτροπή του ΠΑΜΕ, διεκδικούν:

> Άμεση κάλυψη των αναγκών σε όλα τα επίπεδα του νοσοκομείου της Λήμνου σε τεχνολογική υποδομή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύση σ' αυτό το χρόνιο πρόβλημα.
> Δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδας Αιμοδοσίας. Άμεση κάλυψη του ΙΚΑ της Λήμνου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.
> Πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο πολυδύναμο ιατρείο στο Μούδρο, αλλά και αγροτικά ιατρεία στα χωριά, που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών, των παιδιών, της μητέρας, των χώρων δουλειάς, των σχολείων, των αθλητικών χώρων.

Τα προβλήματα των νέων

Οι νέοι που ζουν στο νησί αντιμετωπίζουν την ανεργία, την υποαπασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς, την ανασφάλεια για το μέλλον. Όταν αποφοιτούν από τα σχολεία, τα ΤΕΙ και το πανεπιστήμιο, μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς όμως να λύνονται τα προβλήματά τους.

Η δράση της ΚΝΕ και οι παρεμβάσεις της σε ζητήματα μόρφωσης, ναρκωτικών, διασκέδασης είναι καθοριστικές. Με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, τονίζεται η ντόπια παράδοση. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, χρόνο με το χρόνο, συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι νέοι.

Επιπλέον, στο νησί είναι παντελής η έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους 4 Δήμους. Δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο. Το κινηματοθέατρο «Μαρούλα» λειτουργεί ως Δημοτική Επιχείρηση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την άσχημη πολιτιστική κατάσταση διασώζει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος (ΜΕΑΣ) Λήμνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Κάσπακα.

rizospastis - 02/11/2008

.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε κοίτα παραχάραξη της ιστορίας που κάνει το ΛΑΟΣ...
http://www.neospeiraia.com/2008/11/90.html
και η απάντηση στα νουμερα του ΛΑΟΣ
http://www.youtube.com/watch?v=1Qk7STzVNlY&feature=related