18 Νοε 2008

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Παλλεσβιακή αγροτοκτηνοτροφική κινητοποίηση για τις 3 Δεκέμβρη ανακοίνωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, μετά την εισήγηση του Προέδρου της, Σταύρου Σκοπελίτη και την απόφαση που πήρε κεντρικά η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (της οποίας είναι μέλος η ΣΕΑ αγροτών Λέσβου).
Η τοπική Γραμματεία της ΣΕΑ αναμένεται να αναλάβει δράση εντός των ημερών ξεκινώντας περιοδείες σε κεφαλοχώρια του νησιού μας, προκειμένου να ενημερώσει αγρότες και κτηνοτρόφους και να τους καλέσει σε δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το οποίο το πιθανότερο είναι να γίνει στη Μυτιλήνη.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι τα εξής:
- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Για λάδι 3,50 ευρώ, για γάλα 1,40 ευρώ και για κρέας 8 ευρώ το κιλό,
- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων,
- Καταβολή όλων των επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων (όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση και οι επιδοτήσεις των βιολογικών σε όλους τους αγρότες, χωρίς στρεμματικές και άλλες περικοπές). Άμεση καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στην προηγούμενη ελαιοπαραγωγή,
- Καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης στους αγροτοκτηνοτρόφους,
- Μείωση ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων,
- Αφορολόγητο επιδοτούμενο πετρέλαιο,
- Μείωση των επιτοκίων δανεισμού και "πάγωμα" των δανείων,
- Κατασκευή των αναγκαίων έργων για την αγροτική παραγωγή, όπως είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η αγροτική οδοποιία.
- Κατασκευή με ευθύνη του κράτους βιομηχανικής υποδομής, εργοστάσιο γάλακτος κρατικοσυνεταιριστικό στην Λέσβο,
- Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, οι οποίες να καταβάλλονται στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Ο Πρόεδρος της ΣΕΑ αγροτών Λέσβου, Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν του αγώνα για να διεκδικήσουμε δυναμικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησαν στο ξεκλήρισμα των αγροτών μας με τις τιμές των προϊόντων να είναι εξευτελιστικές και το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο διότι τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης για όσους ασχολούνται με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της περιοχής μας. Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν μειωθεί σε δραματικά επίπεδα, ενώ και στο γάλα οι τυροκόμοι επιχειρούν να πάρουν το προϊόν χωρίς να δώσουν την τιμή. Οι επιδοτήσεις δεν καταβάλλονται, ενώ οι παραγωγοί μας υφίστανται και μεγάλες αδικίες, όπως αυτό που συνέβη φέτος στη Λέσβο με την εξισωτική αποζημίωση.
Καλώ τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να κάνουν προσωπική τους υπόθεση την κινητοποίηση της 3ης Δεκεμβρίου, ώστε να ακουστεί η φωνή μας και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδηγούν στο να εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας.

Η κινητοποίηση της 3ης του Δεκέμβρη παίρνει πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς μαζί με τους αγρότες της Λέσβου αναμένεται να βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ και οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, όπως και της Κρήτης.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: