30 Νοε 2008

Η ΦΑΝΗ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ


Την τέχνη της χαρακτικής, τη ζωντανή εικαστική έκφραση, που από τον 19ο αιώνα δίνει δυναμικά το «παρών» στον τόπο μας, αναδεικνύει η έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής», που φιλοξενείται στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, στάση μετρό Κεραμεικός).

Διοργανώνεται από το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και την Εφορεία Χαρακτικής, με στόχο «να παρουσιαστεί το σύνολο του χαρακτικού έργου, η εξέλιξή του, ο ρόλος και η συμβολή του στον ελλαδικό χώρο, ως αυτόνομη δημιουργική έκφραση. Να πληροφορηθεί το ευρύ κοινό για την ιδιαίτερη αξία και την ιστορία του χαρακτικού έργου στην Ελλάδα. Να αναδειχτεί ο σπουδαιότατος ρόλος που έχει η χαρακτική στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στη χώρα μας, καθώς και οι μοναδικές αισθητικές αξίες που αυτή αντιπροσωπεύει. Να δοθεί αφορμή για πνευματικές ζυμώσεις και ανταλλαγή απόψεων».

Στη μεγάλη αυτή έκθεση, συμμετέχουν εκατόν πενήντα εικαστικοί δημιουργοί με περισσότερα από 500 έργα χαρακτικής.
Ανάμεσά τους και η συμπατριώτισσα μας Φανή Αχειμάστου. Η οποία σημειώνουμε ότι, παρουσίασε την πολύ αξιόλογη δουλειά της το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη στο παλιό λουτρό, στην Επάνων Σκάλα, με μεγάλη επιτυχία.

Η ίδια δήλωσε στην Εφημερίδα Νέο Εμπρός: "... Στις μέρες μας, τις μέρες εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας, οφείλουμε να απαντήσουμε στον καπιταλισμό με τέχνη και πολιτισμό".

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 14/12, συνοδεύει καλαίσθητος κατάλογος, στον οποίο, εκτός από τα έργα και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, φιλοξενείται και η «Ορολογία Χαρακτικών Μεθόδων». Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο «λεξικό» για τα είδη χαρακτικής και τους τρόπους χάραξης (ξυλογραφία, οξυγραφία, ακιδογραφία, λιθογραφία, μεταξοτυπία, μονοτυπία κ.ά.). Η έκθεση πλαισιώνεται από προβολές και ξεναγήσεις για το κοινό. Η αυλαία της παρουσίασης θα πέσει με τριήμερο συνέδριο (12, 13 και 14/12), με θέμα «Η χαρακτική σήμερα. Θέσεις και αντιθέσεις».
Ωρες λειτουργίας έκθεσης: 10 π.μ. - 9 μ.μ. καθημερινά.
Είσοδος ελεύθερη.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: