12 Δεκ 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ν. ΜΠΙΝΤΑΓΙΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ


Στον πολύ προικισμένο Μυτιληνιό μουσικό Νίκο Καλαϊτζή - Μπινταγιάλα από το Μεσότοπο, αφιερώνεται η αυριανή εκδήλωση (10 μ.μ.), του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» (Εθν. Αντίστασης 33, Δάφνη, 210 9707.417).

Πρόκειται για τον τελευταίο δεξιοτέχνη σαντουριέρη της Λέσβου, της παλιάς γενιάς, με μεγάλη θητεία στο παραδοσιακό τραγούδι. Παίζοντας πέντε όργανα (βιολί, σαντούρι, μπουζούκι, κορνέτα, τρομπόνι) έχει εξαιρετική αυτοσχεδιαστική ικανότητα, ενώ είναι ιδιαίτερα εκφραστικός τραγουδιστής. Έχει υπηρετήσει το παραδοσιακό και μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι, με αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έντονη δισκογραφική παρουσία από το 1960. Είναι ένας από τους αυθεντικότερους εκπροσώπους του μυτιληνιού μουσικού ύφους και αποτελεί μια από τις ελάχιστες μουσικές γέφυρες με το παρελθόν.

Στην εκδήλωση, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Χαράλαμπου Μοσχόβη «Νίκος Μπινταγιάλας -Έρωτας με τις χορδές των οργάνων».

Ακολουθεί απονομή τιμητικής πλακέτας από το σύλλογο και κλείσιμο του ίδιου, επί σκηνής.
Θα τον συνοδέψουν παλιοί και νεότεροι συνεργάτες του: Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί, Δημήτρης Κοφτερός: σαντούρι, Στέλιος Κατσιάνης: λαούτο, Παναγιώτης Πιπίνης: κρουστά.
Τραγούδι: Χρυσόστομος Μητροπάνος και Κώστας Καλδέλης.

Θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας (επιμέλεια Φώτη Βασίλογλου - Χ. Μοσχόβη) από όλη τη δραστηριότητα της οικογένειας Μπινταγιάλα (βιογραφικά στοιχεία, σχόλια, αποκόμματα περιοδικών). Επιμέλεια εκδήλωσης: Χαράλαμπος Μοσχόβης.
Την Κυριακή (9 π.μ.-1 μ.μ.), στο σύλλογο θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία, από κινητή μονάδα αιμοληψίας του Ιπποκράτειου.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: