19 Δεκ 2008

ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ


Τελικά τι έγινε βρε παιδιά με αυτό το 65ωρο στην Ε.Ε.;
Νικήσαμε (σ.σ. οι εργαζόμενοι) ή χάσαμε;
Ποιος τελικά έλεγε ψέματα και φορούσε ξυλοπόδαρα;
Αναρωτιόμαστε γιατί σχεδόν το σύνολο των κομμάτων, των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών υποδέχτηκαν προχτές σχεδόν θριαμβολογώντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας;
Για του λόγου το αληθές:

Όχι στο 65ωρο λέει το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε χθες με ευρύτατη πλειοψηφία (421 υπέρ και 173 εναντίον) την πρόταση του Συμβουλίου των Υπουργών Εργασίας για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» που θέσπιζε το ελαστικό 65ωρο εβδομαδιαίας εργασίας και διατηρούσε το δικαίωμα σε μια χώρα αυτοεξαίρεσης (OPT OUT) από το 48ωρο...”
πηγή: Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ - avgi, 18/12/2008

Δεν πέρασε το 65ωρο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε χθες με ευρύτατη πλειοψηφία (421 κατά και 173 υπέρ) την πρόταση του συμβουλίου των υπουργών Εργασίας για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» που θέσπιζε το ελαστικό 65ωρο εβδομαδιαίας εργασίας και διατηρούσε το δικαίωμα σε μια χώρα αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο….”
σημ.: Δεν επαναλαμβάνεται από λάθος μας η ίδια παράγραφος αλλά τυχαίνει να είναι η ίδια με την άνω πηγή:
Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ - ethnos

Και

«Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε σήμερα την πρόταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (απόφαση του περασμένου Ιουνίου) με την οποία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις η εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα…»

«H πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου “απέκρουσε” την απόφαση του συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης για υιοθέτηση του εξοντωτικού 65ώρου απασχόλησης την εβδομάδα το οποίο οδηγεί στην κατάργηση του 8ώρου αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

«Μπλόκο» στην καθιέρωση του 65ώρου, ως ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, έβαλε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να ανέρχεται σε 48 ώρες (κατά μέσον όρο ετησίως) και όλες οι παρεκκλίσεις από αυτόν τον κανόνα θα πρέπει να καταργηθούν…»
Βρήκαμε και μια μοναδική εξαίρεση, ξέρετε είναι αυτός ο αντιδραστικός «Ριζοσπάστης». Για δείτε τι έγραψε:

Ανέπαφος ο πυρήνας της Οδηγίας - έκτρωμα
……Θεώρησαν επιτυχία τη διατήρηση της ρήτρας «opt out» για μια ακόμη τριετία, ισχυριζόμενοι ότι μ' αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι «γλίτωσαν» δήθεν από το 65ωρο
Και μόνο το γεγονός ότι στα πανηγύρια συμμετέχει τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε την «έκθεση Σέρκας», είναι λόγος αρκετός ώστε να χτυπήσει καμπανάκι για τους εργαζόμενους, ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.
Το Ευρωκοινοβούλιο
καταψήφισε χτες την πρόταση για συνολική απόρριψη της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου της ΕΕ και με τροποποιήσεις εξωραϊσμού διατήρησε την αντεργατική οδηγία.
Οι τροποποιήσεις του ευρωκοινοβουλίου δε θίγουν, ούτε αλλάζουν τη βαθιά αντεργατική ουσία της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα:
1. H έννοια του «ανενεργού» χρόνου εργασίας παραμένει και εισάγεται έτσι στην εργατική νομοθεσία.
2. Παραμένει ανέπαφη η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή ο υπολογισμός του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας ως ο μέσος όρος των ωρών εργασίας μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών.
3. H ρήτρα εξαίρεσης, το λεγόμενο «opt out» διατηρείται για τουλάχιστον τρία χρόνια και παραπέμπεται σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Με δεδομένη την ισχύουσα Οδηγία, που προβλέπει ότι ο ημερήσιος χρόνος δουλειάς φτάνει μέχρι τις 13 ώρες, με την ετήσια διευθέτηση και τη ρήτρα εξαίρεσης, το κεφάλαιο μπορεί να απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 78 ώρες! Γεγονός που από μόνο του καθιστά κοροϊδία προς τους εργαζόμενους τους ισχυρισμούς των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απέρριψε το 65ωρο». H αλήθεια είναι ότι δε μιλάμε για 65ωρο αλλά για 78ωρο!

Οι τροποποιήσεις πάνω στο κείμενο της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν αλλάζουν τον αντεργατικό χαρακτήρα της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα, η τροποποίηση της Κοινής Θέσης αποτελεί ελιγμό για την παραπλάνηση των εργαζομένων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, απέναντι στη θύελλα της εργατικής και λαϊκής κατακραυγής που έχει ξεσηκώσει η Οδηγία. Ελιγμός που άλλωστε είναι επισφαλής, αφού στη συνέχεια, το τροποποιημένο κείμενο της σχετικής οδηγίας προβλέπεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”

Και σαν να μην έφταναν αυτά,

«Στη γραμμή της ευρωομάδας της Αριστεράς και το ΚΚΕ» προσπαθεί να κομπάσει ο χθεσινός τίτλος της «Αυγής», προσθέτοντας ότι το «Ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Στο σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ακολούθησαν πιστά τη λίστα ψηφοφορίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς».

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η προχτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο θριαμβολογεί με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ στα δικά τους δελτία Τύπου, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Στο διά ταύτα τώρα: Ποιο ακριβώς «ψέμα» του ΚΚΕ αποκαλύφθηκε;
Μήπως ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στις 5 Νοέμβρη την έκθεση Σέρκας στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει;
Αυτή η ψήφος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί κι όσο κι αν πασχίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει την πραγματικότητα, δεν πρόκειται να το καταφέρει.

Απώτερος στόχος τους είναι να κρύψουν ότι - ανεξάρτητα από τις όποιες τροπολογίες εγκρίθηκαν και οι οποίες εξωραΐζουν την οδηγία - το νομοθέτημα της ΕΕ διατηρεί ανέπαφο τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του. Ακόμα παραπέρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι το Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς μπορεί δήθεν να παίξει φιλολαϊκό ρόλο, να αμβλύνει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Το κείμενο στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί τη διάκριση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα η «ανενεργός» περίοδος ανά πάσα στιγμή να κατοχυρωθεί σαν «μη εργάσιμος» και άρα απλήρωτος χρόνος. Αυτό επιδίωκε το κεφάλαιο, αυτό του εξασφάλισε η οδηγία που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο.
Το ίδιο κείμενο ικανοποιεί το αίτημα των πολυεθνικών για επέκταση της περιόδου αναφοράς στους 12 μήνες (από 3 που είναι σήμερα) στην περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Αυτό αντικειμενικά σημαίνει δουλειά μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα σε εξαήμερη εργασία (6Χ13), αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να διευθετεί κατά το δοκούν και σε ακόμα μεγαλύτερο διάστημα το χρόνο εργασίας. Ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες της παραγωγής, να εναλλάσσει περιόδους εργασίας 13 ωρών την ημέρα με περιόδους υποαπασχόλησης στη διάρκεια ενός έτους και μ' αυτό τον τρόπο να αποσπούν στο μέγιστο βαθμό την υπεραξία από την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου.
Έτσι μπορεί να μιλούν για 48ωρη βδομάδα δουλειάς, αλλά μόνο ως ετήσιο μέσο όρο. Γιατί, πράγματι, με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα υπάρχουν βδομάδες 78 ωρών. Χωρίς υπερωρίες και με μόνιμη ζημιά ακόμη και στην υγεία των εργαζομένων, αφού δεν μπορεί κάτω απ' αυτούς τους όρους να αναπληρωθεί η εργατική δύναμη. Είναι φανερό ότι αυτή η συγκεκριμένη ρύθμιση ξεπερνάει σε αντεργατική σφοδρότητα τη ρήτρα «opt out», στην οποία το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε τριετή παράταση.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν και με την προωθούμενη νομοθεσία για την «ευελφάλεια» (flexicurity) και την Πράσινη Βίβλο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το ζοφερό μέλλον που το κεφάλαιο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ετοιμάζουν για τους εργάτες και τους υπάλληλους….

Αλήθεια τελικά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κυκλοφορεί με ξυλοπόδαρα;

...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του ΠΕΙΡΑΙΑ (Βασίλης Σκουρής και Γρηγόρης Τζιοβάρας), μεταξύ άλλων δήλωσε :





Για το ελαστικό 65ωρο:



"Η Ευρωομάδα της Αριστεράς είναι η μόνη που θα καταθέσει πρόταση για τη συνολική απόρριψη του αντεργατικού πακέτου, που υιοθέτησαν οι 27 κυβερνήσεις. Αν αυτή η πρόταση δεν περάσει, γιατί δυστυχώς δεν την στηρίζουν ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε οι Φιλελεύθεροι, ούτε η Ευρωπαϊκή Δεξιά, τότε η ευρωομάδα της Αριστεράς θα δώσει τη μάχη των τροπολογιών, έτσι ώστε να μπλοκάρει την απόφαση των Κυβερνήσεων για το ελαστικό 65ωρο.

Η είδηση είναι ότι και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, σε πλήρη αντίθεση με τα ψέματα που λένε εναντίον της ευρωομάδας της Αριστεράς για να χτυπήσουν τον ΣΥΝ, όχι απλώς συνυπογράφουν τις ίδιες τροπολογίες με εμένα, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν και τη γραμμή της ευρωομάδας, την οποία εκπροσωπώ ως κεντρικός της εισηγητής. Έχω δώσει στη δημοσιότητα όλα τα επίσημα έγγραφα του Ευρωκοινοβουλίου, που αποδεικνύουν όσα σας λέω. Προκαλώ και την ψευδόμενη ηγεσία του ΚΚΕ να αποδείξει του λόγου της το αληθές, κάνοντας το ίδιο."

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13/11/2008
ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το 65ωρο
«Πληρωμένη» απάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη στάση του απέναντι στην έκθεση Σέρκας




Με έωλα επιχειρήματα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από την ευρωομάδα της GUE/NLG και να δικαιολογήσει τη στάση τους απέναντι στην οδηγία για το 65ωρο. Σε χτεσινό δελτίο Τύπου, χωρίς να αντικρούει στο ελάχιστο την ουσία των όσων αποκάλυψε το ΚΚΕ, επιτίθεται στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή διαχρονικά κρατάει συνεπή στάση απέναντι στη συγκεκριμένη οδηγία, καταψηφίζοντάς τη σε οποιαδήποτε μορφή της.

Πληρωμένη απάντηση στις χτεσινές κορόνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δίνει με δελτίο Τύπου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο οποίο επισυνάπτεται και το Σχέδιο Νομοθετικού Ψηφίσματος για την «Οργάνωση του χρόνου εργασίας» της έκθεσης Α. Σέρκας που υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό το Σχέδιο προτείνεται προς έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16/12/2008. Το παραθέτουμε:

«ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Σχετικά με την κοινή θέση του Συμβουλίου ενόψει της έγκρισης της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 2003/88/ΕΚ σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας [10597/2/2008 - C6-0324/2008 - 2004/0209 (COD)]

(Διαδικασία συναπόφασης: δεύτερη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

-- έχοντας υπόψη την κοινή θέση του Συμβουλίου (10597/2/2008 - c6-0324/2008),

-- έχοντας υπόψη τη θέση του κατά την πρώτη ανάγνωση1 σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM (2004) 0607),

-- έχοντας υπόψη την τροποποιημένη πρόταση της Επιτροπής (COM (2005) 0246,

-- έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ,

-- έχοντας υπόψη το άρθρο 62 του Κανονισμού του,

-- έχοντας υπόψη τη σύσταση για τη δεύτερη ανάγνωση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (Α6-0000/2008),

1. εγκρίνει την κοινή θέση όπως τροποποιήθηκε

2. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:

-- Η παράγραφος 1. υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ (του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

-- Η θετική ψήφος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 2008 δηλώνει ότι ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με την κοινή θέση Συμβουλίου και Επιτροπής για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» έτσι όπως τροποποιήθηκε. Αν συμφωνούσαν με επιμέρους τροπολογίες τίποτε δεν τους εμπόδιζε να υπερψηφίσουν τις τροπολογίες αυτές και να καταψηφίσουν την έκθεση Α. Σέρκας στο σύνολό της, εφόσον διαφωνούσαν με την ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ.

-- Το δελτίο Τύπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει αυτό που αποκάλυψε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την έκθεση Α. Σέρκας για την «Οργάνωση του χρόνου εργασίας» που υιοθετεί το ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, την ετήσια διευθέτησή του, το 65ωρο.

-- Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί για να κρύψει την υπερψήφιση της αντεργατικής έκθεσης, το «opt-οut» (ρήτρα εξαίρεσης), αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία για τους εργαζομένους γιατί:

α) Διατηρείται για 3 χρόνια το «opt-out» και

β) Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταργηθεί μετά από 3 χρόνια.

-- Τα κοινοβουλευτικά τερτίπια που επικαλείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο ισχυρισμός του ότι συμφωνεί η πλειοψηφία της GUE/NGL δεν αλλάζουν την ουσία, ούτε τον απαλλάσσουν από τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχει.

-- Στην πράξη με την υπερψήφιση της έκθεσης Α. Σέρκα, αποδέχτηκε την πρωτοφανή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που αφορούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και τον πανικό του, γιατί η υποκρισία και η διπροσωπία έχουν κοντά ποδάρια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΘΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΡΙΣΤΕ:

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/12/2008&id=10401&pageNo=9&direction=1