15 Δεκ 2008

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ


Η φωτορύπανση είναι το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που με γρήγορους ρυθμούς απλώνεται και σε όλη την Ελλάδα. Στην χώρα μας, μάλλον λίγο δύσκολα θα ασχοληθεί με το πρόβλημα κάποιος αρμόδιος. Οι τοπικοί μας άρχοντες συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα φωτίσει περισσότερο τα πάντα στην περιφέρειά τους. Πιστεύουν βλέπετε πως ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα,σημαίνει πολιτισμό!!!
Κάποιοι όμως ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγιάσου, υλοποίησαν ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τη φωτορύπανση. Πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα το οποίο προς τιμή της φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Αστρονομική Εταιρία Βορ. Αιγαίου "Γαλιλαίος".

(σημείωμα του Προέδρου της Αστρον. Εταιρίας Βορ. Αιγαίου "Γαλλιλαίος" κ. Δ. Τσιορμπατζή).

Πρόλογος

Ό έναστρος νυχτερινός ουρανός αποτελούσε πάντοτε πηγή έμπνευσης του ανθρώπου. Άλλωστε και ετυμολογικά η λέξη άνθρωπος προέρχεται από το «ανωθρώσκω», κοιτάζω προς τα πάνω. Η θέα του νυχτερινού ουρανού αποτέλεσε το έναυσμα για τη διατύπωση των θεμελιωδών ερωτημάτων που έθεσε ο άνθρωπος για τη δημιουργία του, την ύπαρξή του, για τη θέση του στο σύμπαν αλλά και για το ίδιο το μέλλον του.
Τις τελευταίες δεκαετίες όμως η θέαση του νυχτερινού ουρανού τείνει να εξαλειφθεί.
Αιτία είναι μια σχετικά καινούργια και άγνωστη μορφή ρύπανσης, η φωτορύπανση που εμφανίζεται σαν φωτεινός θόλος κυρίως πάνω από τους ουρανούς των μεγαλουπόλεων και που προέρχεται από την κακή χρήση του τεχνητού φωτισμού.

Η φωτορύπανση όμως πέρα από την εξαφάνιση του νυχτερινού ουρανού έχει και κάποιες άλλες σοβαρές επιπτώσεις, τόσο οικολογικές όσο και οικονομικές.
Οι οικολογικές έχουν να κάνουν με την επίδραση του νυχτερινού φωτισμού στους νυχτόβιους οργανισμούς αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Έχουν να κάνουν επίσης και με την επίδραση της φωτορύπανσης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μια που στην ουσία η φωτορύπανση προέρχεται από τη σπατάλη ενέργειας για άχρηστο τεχνητό φωτισμό. Αυτή ακριβώς η σπατάλη ενέργειας έχει να κάνει και με τις οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου που, όπως θα δούμε, δεν είναι αμελητέες.

Με την εργασία λοιπόν αυτή που εκπονήσαμε με τους μαθητές μας επιδιώξαμε να ενημερωθούν αυτοί, αλλά και εμείς, για το φαινόμενο της φωτορύπανσης, τα αίτιά του, τις επιπτώσεις του αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Δείτε όλη την εργασία: http://www.astrolesvos.gr/pe

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: