28 Δεκ 2008

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪA ΛΕΣΒΟΥ


Σύσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Αγώνα Φορέων που συγκροτήθηκε στο νησί μας.
Όσο τα καράβια παραμένουν στα χέρια των εφοπλιστών, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα νησιωτών και ναυτεργατών.


«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για να μετατραπούν σε εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να γίνουν περιουσία του λαού».
Αυτά επισημαίνει - μεταξύ άλλων - η Επιτροπή Αγώνα για την Ακτοπλοΐα Λέσβου, που συγκροτούν πλήθος μαζικών φορέων του νησιού. Επισημαίνοντας ότι ο κανονισμός 3577/92 της ΕΕ και ο Ν. 2932/2001 για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά όξυναν τα προβλήματα, οι φορείς τονίζουν:

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που είναι χώρος στρατηγικής σημασίας που συνδέεται με την άμυνα της χώρας, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των εφοπλιστών, δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος».
Η «απελευθέρωση», άλλωστε, είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των δρομολογίων των πλοίων ανάλογα με την «καλή θέληση» (δηλαδή την κερδοφορία) των εφοπλιστών, τη μείωση των ναυτεργατών ανά καράβι, την επιδείνωση του αξιόπλοου των πλοίων, τις αυξήσεις - φωτιά στα ναύλα, την κατάργηση μειωμένων εισιτηρίων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές κτλ.
Για να λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα, πρέπει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να είναι περιουσία του λαού, υπογραμμίζουν οι μαζικοί φορείς και μεταξύ άλλων ζητούν: Μείωση των εισιτηρίων, καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, πλήρη - σταθερή εργασία για τους ναυτεργάτες κτλ.


Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι παρακάτω φορείς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη:

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο (ΠΕΚ) , Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου, Δήμος Αγιάσου, Δήμος Πολιχνίτου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης, Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ΝΑΣ Λέσβου, ΔΑΣ Δήμου Μυτιλήνης, Εμπορικός Σύλλογος Αγιάσου, Εμπορικός Σύλλογος Πέτρας, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου, Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Σωματείο Εργαζομένων Μεταφορικών Εταιρειών, Σωματείο Εργαζομένων Εκσκαπτικών Μηχανημάτων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: